Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η πόλη όπου 100 έφηβοι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν

Είναι η πόλη όπου ένας στους δέκα νέους ανθρώπους κάτω των 18 ετών είναι ένας δυνητικός αυτόχειρας.

Η μικρή κωμόπολη Αταβαπισκάτ, στον καναδικό βορρά αποτελεί εδώ και μερικούς μήνες αντικείμενο έρευνας από τους καναδούς κοινωνιολόγους και τους επιστήμονες στον χώρο της υγείας καθώς το 5% του πληθυσμού της, 101 συνολικά άτομα, έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν στο χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2015-Μαϊου 2016.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επίδοξοι αυτόχειρες είναι έφηβοι κάτω των 20 ετών που αποτελούν σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού της πόλης που ανέρχεται στις 2.800 ψυχές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τους 1.000 νέους οι 100 έχουν ήδη επιχειρήσει -άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε όχι- να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο ένα 13χρονο κορίτσι, η Σέρινταν Χουκιμάου, απαγχονίστηκε μέσα στον χώρο της χωματερής της πόλης.

Λίγα 24ωρα μετά, η αστυνομία επενέβη σε μια ομαδική απόπειρα αυτοκτονίας, στην οποία θα συμμετείχαν 13 έφηβοι, ο νεότερος από τους οποίους ήταν μόλις εννέα ετών!

Και το πρώτο σαββατοκύριακο του περασμένου Απριλίου σημειώθηκαν 11 νέες απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι αυτόχειρες -στην πλειοψηφία τους αυτόχθονες κάτοικοι του Καναδά, δηλαδή Ινδιάνοι και Ινουίτ (Εσκιμώοι)- δηλώνουν απογοητευμένοι από τη φτώχεια και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών και παραδέχονται πως δεν έχουν καμία απολύτως ελπίδα για το μέλλον τους.

Και πώς να μην είναι απογοητευμένοι όταν τα ποσοστά ανεργίας στην μικρή κοινότητα κυμαίνονται γύρω στο 80%, ενώ το ποσοστό αποφοίτησης από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μόλις 30%.

Κάπως έτσι, είναι εύλογο κι επόμενο πολλοί νέοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού σε αλκοόλ και ναρκωτικά, ενώ η κατάθλιψη «θερίζει» κυρίως σε νεαρές ηλικίες.

«Οικογενειακά προβλήματα, κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Είμαστε μόνοι μας εδώ, παρατημένοι απ’ όλους» επισημαίνει ο 19χρονος Σκάιλαρ Χουκιμάου, αδελφός της Σέρινταν που χάθηκε άδοξα.

«Οι έφηβοι στην πόλη μας δεν αισθάνονται σημαντικοί και νιώθουν αποκομμένοι από την κουλτούρα τους. Είναι χαμένοι και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια», συμπληρώνει η θεια του, Τζάκι Χουκιμάου.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό από το συνειδητοποιείς ότι κάποιος έχει φτάσει στο σημείο που δεν τρέφει πια καμία ελπίδα για το μέλλον του», δήλωσε προ μηνών η υπουργός Υγείας Τζέιν Φίλποτ που ασχολήθηκε προσωπικά με το φλέγον ζήτημα.

Υπό την αιγίδα της, οι αρχές της επαρχίας του Οντάριο έχουν ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του πρωτοφανούς κύματος αυτοκτονιών.

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά απέστειλε αρχικά μια ομάδα 18 στελεχών του προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκε την επίλυση του προβλήματος, με την επένδυση κρατικών κονδυλιών για την ανάπτυξη όχι μόνο της απομακρυσμένης πόλης του Οντάριο, αλλά κι άλλων αντιστοιχών κωμοπόλεων που βυθίζονται στον βαρύ καναδικό «χειμώνα της δυσαρέσκειας» (για να παραφράσουμε και τον Σαίξπηρ).

«Δεν είναι τόσο εμφανές, αλλά οι νέοι του Αταβαπισκάτ πραγματικά παλεύουν καθημερινά ενάντια σε θεούς και δαίμονες», καταλήγει με νόημα η Τζάκι Χουκιμάου.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου