Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Πότε ο έπαινος κάνει κακό στα παιδιά σας

Συχνά, οι γονείς επαινούν τα παιδιά τους ώστε να τα ενθαρρύνουν και να τους ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις η όλη διαδικασία γίνεται με λανθασμένο τρόπο. Πώς, λοιπόν, καταφέρνουν οι γονείς με τους επαίνους και τις φιλοφρονήσεις να πληγώσουν τα παιδιά τους; Δείτε εδώ τις περιπτώσεις που ο έπαινος κάνει κακό στα παιδιά σας.

«Είσαι το πιο όμορφο παιδί που υπάρχει στον κόσμο». Δεν έχει σημασία η ιδιότητα που θα χρησιμοποιήσετε για να επαινέσετε το παιδί σας (εάν είναι το πιο όμορφο, το πιο έξυπνο, το καλύτερο). Σημασία έχει πως με το να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά, αναφέροντας μάλιστα πως είναι το καλύτερο, δημιουργείτε, με αυτόν τον τρόπο, έναν βαθιά ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Τέτοιοι άνθρωποι στο μέλλον γίνονται συνήθως αλαζόνες και ζηλεύουν κάποιον που ενδέχεται να θεωρηθεί… καλύτερος.

«Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια». Η λέξη «συγχαρητήρια» είναι γραμμένη τρεις φορές επειδή ακριβώς αντιπροσωπεύει το… πλεόνασμα. Οι περισσότεροι γονείς μπροστά στην επιτυχία ενός παιδιού γίνονται υπερβολικοί με αποτέλεσμα το παιδί να ψάχνει συνεχώς την αναγνώριση. Εάν όμως για κάποιο λόγο στη συνέχεια δεν αναγνωρίζονται τα επιτεύγματά του τότε αυτό θα είναι εξαιρετικά απογοητευτικό για το παιδί και ενδέχεται να του δημιουργηθούν αισθήματα θυμού και ήττας.

Ψεύτικος… έπαινος! Πολλοί γονείς μέσα στην τόσο γεμάτη καθημερινότητά τους δεν γνωρίζουν καν για ποιο λόγο επαινούν το παιδί τους. Κοινώς, εάν έχει μια ζωγραφιά και έρθει το παιδί να σας τη δείξει και εσείς είστε απασχολημένοι και χωρίς να δώσετε σημασία λέτε πως είναι υπέροχη… αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, πιστέψτε μας το παιδί το καταλαβαίνει. Όταν ο έπαινος δεν είναι από καρδιάς είναι εμφανής.

Έπαινοι που… χειραγωγούν! Κοινώς φράσεις τύπου «Είσαι τόσο γλυκό κορίτσι, έτσι μην τσακώνεσαι με τον αδερφό σου», δεν επαινούν αλλά χειραγωγούν το παιδί σας μιας και το κάνουν να αισθάνεται πως πρέπει να ακολουθήσει έναν «κανόνα» για να μπορέσει να επαινεθεί. Ο έπαινος πρέπει να είναι αυθόρμητος και να έρχεται όποτε αξίζει.

«Είσαι τόσο έξυπνος/η». Με αυτή τη φράση και τη συνεχή χρήση της κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται πως πρέπει πάντα να είναι έξυπνο και πως δεν πρέπει να αποτύχει ποτέ. Αντί να χρησιμοποιείτε την ιδιότητα είσαι πολύ έξυπνο παιδί καλύτερα να επαινέσετε την προσπάθειά του. Κοινώς «Συγχαρητήρια για τον καλό βαθμό στο διαγώνισμα».

Πηγή: Insite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου