Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Unicef: Δύο παιδιά την ημέρα πνίγονται προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο

Λίγους μόλις μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του μικρού Aylan Kurdi και τουλάχιστον 340 παιδιά, τα περισσότερα μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά μέσο όρο δύο παιδιά πνίγονται κάθε μέρα από το Σεπτέμβριο του 2015, στην προσπάθεια των οικογενειών τους να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο, και ο αριθμός των θανάτων παιδιών αυξάνεται, δήλωσαν IOM, UNHCR, και UNICEF. Οι οργανώσεις ζητούν την ενίσχυση της ασφάλειας για εκείνους που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και την απελπισία.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο τραγικός θάνατος του μικρού Aylan Kurdi τράβηξε την προσοχή του κόσμου, περισσότερα από 340 παιδιά, πολλά από αυτά τα μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην ανατολική Μεσόγειο. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, λένε οι οργανώσεις, τα κορμιά τους χάνονται στη θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να αποστρέψουμε το πρόσωπό μας από την τραγωδία τόσων αθώων νεαρών ψυχών και την απώλεια του μέλλοντός τους - ή να αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που διατρέχουν τόσα πολλά περισσότερα παιδιά», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα τώρα να δώσουμε ένα τέλος στην απελπισία που οδηγεί τόσο πολλούς ανθρώπους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη θάλασσα, αλλά τα κράτη μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια ασφαλέστερα. Κανείς δεν βάζει ένα παιδί σε μια βάρκα, αν μια ασφαλέστερη επιλογή είναι διαθέσιμη.»

Θανάσιμη διαδρομή το Αιγαίο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

Το κομμάτι του Αιγαίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι από τις πλέον θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι χειμερινές θαλασσοταραχές, η υπερφόρτωση και η κακή ποιότητα των σκαφών και του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού αυξάνουν τον κίνδυνο ανατροπής, καθιστώντας πολύ πιο επικίνδυνο το ταξίδι.

Εκκληση γ.γ. ΟΗΕ

«Αυτοί οι τραγικοί θάνατοι στη Μεσόγειο είναι αφόρητοι και πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Σαφώς, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης. Επίσης, καθώς πολλά από τα παιδιά και τους ενήλικες που έχασαν τη ζωή τους, προσπαθούσαν να ενωθούν με συγγενείς τους στην Ευρώπη, η οργάνωση τρόπων για τους ανθρώπους αυτούς να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια, μέσω προγραμμάτων επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης για παράδειγμα, θα πρέπει να καταστεί απόλυτη προτεραιότητα, αν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των νεκρών», πρόσθεσε. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για τον παγκόσμιο επιμερισμό των ευθυνών μέσω νομίμων οδών για την εισδοχή προσφύγων από τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου.

Τα παιδιά το 36% των ατόμων εν κινήσει

Με τα παιδιά τώρα να αντιπροσωπεύουν το 36% των ατόμων που είναι εν κινήσει, η πιθανότητα να πνίγονται κατά τη διέλευση του Αιγαίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί αναλογικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων του 2016, 410 άνθρωποι πνίγηκαν από τους 80.000 που διέσχισαν την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση κατά 35 φορές από το 2015.

Πηγή: iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου