Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ο Ευγένιος, η Καιτούλα και οι σημαίες

Όλα άρχισαν μία σχετικά ήσυχη ημέρα που το Μεγάλο Αφεντικό αποφάσισε να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που έχει το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά (έκπληξη, ε;) «Η Καιτούλα, η κοκέτα η κοτούλα». Το βιβλίο δεν με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα κι έτσι το βρήκα ευχάριστο να μην το ξαναδιαβάσουμε αμέσως, αλλά να περάσουμε λίγο χρόνο ακονίζοντας την παρατηρητικότητα και το μυαλό μας.

Πού να ήξερα τι με περίμενε!

Δυστυχώς, οι γνώσεις μου στη γεωγραφία είναι οι πρώτες που με εγκαταλείπουν προκειμένουν να προστεθεί κάποια νέα (και ελαφρώς άχρηστη μακροπρόθεσμα) πληροφορία. Έτσι, όταν περάσαμε στη δραστηριότητα με τις σημαίες, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν η φράση tabula rasa. Θέλοντας να μην αφήσω αυτήν την υπέροχη (!) ευκαιρία διαπαιδαγώγησης «τι κάνω όταν δεν ξέρω κάτι», είχα την ακόμη πιο φαεινή ιδέα να ανασύρω από ένα σκονισμένο ράφι ένα βιβλίο με σημαίες όλων των χωρών που είχε πριν από χρόνια δώρο στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Το Μεγάλο Αφεντικό κατενθουσιάστηκε. Ίσως περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Για δύο μήνες «διαβάζαμε» καθημερινά τουλάχιστον 5-6 φορές το εν λόγω βιβλίο: λέγαμε τη χώρα και το Μεγάλο Αφεντικό έβλεπε τις σημαίες. Έφτασε μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο που αναγνωρίζει σχεδόν όλες τις σημαίες του κόσμου, τοποθετεί τις χώρες στη σωστή ήπειρο και κάνει διορθώσεις σε ορισμένες σημαίες- τυπογραφικά(;) λάθη. Το τελευταίο το διαπιστώσαμε όταν επανακυκλοφόρησε το βιβλίο με την εφημερίδα «Το Βήμα» και γιαγιά και παππούς το προμηθεύτηκαν (προφανώς σε μία κρίση μαζοχισμού) για τον εγγονό τους και το Μεγάλο Αφεντικό εντόπιζε διαφορές στις σημαίες (κόκκινο αντί για λευκό χρώμα κλπ). 

Κατα διαστήματα το βιβλίο των σημαίων αποκτά την τιμητική του (δυστυχώς με την ίδια συχνότητα που έχει και η ... «Καιτούλα»). Πριν από λίγο καιρό που ανέβασε πυρετό, για δύο ημέρες διαβάζαμε μία το βιβλίο με τις σημαίες, και μία τη «Φιφή και τη Φωφώ» (άλλη πληγωμένη ιστορία που σχετίζεται με τον Τριβιζά). Δεν βλέπω να ξεμπερδεύουμε εύκολα. Αχ Ευγένιε τι μας έκανες!

Σημείωση: Τιμώντας την παράδοση να αρπάζουμε οικογενειακώς ό,τι μικρόβιο κυκλοφορεί στον παιδικό, το Παρασκευοσαββατοκύριακο μάς βρήκε και πάλι παρέα  με τον Ευγένιο. Του σπιτιού έχει γίνει πλέον!

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας ΕΝΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου