Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις τέχνες, γνωρίζουν τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, γίνονται «αρχιτέκτονες», μαθαίνουν την τέχνη της αγχιμαχίας (debate) και συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία μέσα από τα προγράμματα που διοργανώνει, τον Οκτώβριο, το Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες για παιδιά 2- 4 ετών

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη, με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα.

Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Την 1η Οκτωβρίου πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:00, 11:30 και στις 13:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Ημερομηνίες: 8, 15, 22, 5 Νοεμβρίου

Σάββατο, 10.30-11.30 & 12.00-13.00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €


Για παιδιά 4- 6 ετών

Ελληνική Μυθολογία

Ζωγράφισε τους αγαπημένους σου αρχαίους Έλληνες ήρωες και εξιστόρησε τις περιπέτειές τους σε ένα ζωγραφικό ταξίδι με αναφορές στους αρχαιοελληνικούς μύθους και στα Ομηρικά Έπη. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες:

6 Οκτωβρίου Οι θεοί του Ολύμπου

13 Οκτωβρίου Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή

20 Οκτωβρίου Ο Τρωικός Πόλεμος

27 Οκτωβρίου Η Οδύσσεια

3 Νοεμβρίου Η Αργοναυτική Εκστρατεία

10 Νοεμβρίου Οι περιπέτειες του Θησέα

Πέμπτη 18.00-19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο:75€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €


Για παιδιά 6- 12 ετών

Πλάθοντας χώρους με χρώμα

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά ανακαλύπτουν την δύναμη του χρώματος στη ζωγραφική.

Με εκκίνηση έργα μεγάλων ζωγράφων και με εργαλεία τις γραμμές, τα σχήματα, τις υφές και τον πλούτο των χρωματικών συνδυασμών, δημιουργούν τις δικές τους ζωγραφικές συνθέσεις.

Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

Ημερομηνίες

5 Οκτωβρίου Ταξιδεύοντας στις θάλασσες του Raoul Dufy

12 Οκτωβρίου Τα πολύχρωμα ζώα του Franz Marc

19 Οκτωβρίου Οι χοροί του Fernard Leger

26 Οκτωβρίου H Georgia O’ Keeffe και τα πελώρια λουλούδια

2 Νοεμβρίου Τα χρυσά ψηφιδωτά του Gustav Klimt

9 Νοεμβρίου Τα θεόρατα κύματα του Hokusai

Τετάρτη, 18.00-19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο:75€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €


ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά για παιδιά 6 – 13 ετών

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν τηντρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους, και τελικά να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατo ή Κυριακή.

Ημερομηνίες

8, 15, 22 Οκτωβρίου,5 Νοεμβρίου

Σάββατο, 13.30-15.00

9, 16, 23 Οκτωβρίου, 6 Νοεμβρίου

Κυριακή, 12.00-13.30

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 €



Για παιδιά 8 – 12 ετών

Ταξίδι στις χώρες της Αναγέννησης


Μέσα από το ταξίδι του χρόνου, με χρώματα και σχέδια, τα παιδιά ανοίγουν τα μαγικά τους φτερά για να πετάξουν με την μηχανή του χωροχρόνου από την επιστημονo-χώρα στη ζωγράφο-χώρα. Με την ομάδα «Τέχνης Ρίζωμα». Ημερομηνίες: 2 Οκτωβρίου

Κυριακή, 10:00-11:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Ανακαλύπτω, Παρατηρώ, Αγγίζω, Δημιουργώ, Βιώνω

Τα παιδιά, μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης των γεωμετρικών σχημάτων,σε έναν προκαθορισμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο (χρώματος λευκού), εξοπλισμένο με έπιπλα από ανακύκλωση χαρτονιού (επίσης λευκού χρώματος), τοποθετούν αυτοκόλλητα. Έτσι, μέσω της διαδραστικής διαδικασίας ανακαλύπτουν, παρατηρούν, αγγίζουν και δημιουργούν βιώνοντας μια εκπαιδευτικά καινοτόμα προσέγγιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργούν έναν χώρο-παλέτα κι έργο μαζί, μια τρισδιάστατη πολύχρωμη επιφάνεια σε φυσικό μέγεθος.

Ημερομηνίες: 16 Οκτωβρίου

Κυριακή, 10:00-11:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Για παιδιά 8 – 13 ετών

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά

Στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά, εκείνο που περισσότερο απ’ όλα επιδιώκεται είναι η αφύπνιση και η οργάνωση της φαντασίας των παιδιών, ώστε να βρίσκονται στην απαιτούμενη ετοιμότητα για μια καλύτερη και δημιουργική εκμετάλλευση του αιφνίδιου και του απροσδόκητου που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν. Παράλληλα, στόχος είναι η αφύπνιση της ευαισθησίας, η όξυνση της παρατηρητικότητας και η καλλιέργεια της ικανότητας των παιδιών για μια άμεση ανταπόκριση και αποτύπωση συμβάντων του εσωτερικού τους κόσμου, σε συνδυασμό με την εκμάθηση τεχνικών γραφής.

Με τον ποιητή, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Γ. Παπαγεωργίου.

Ημερομηνίες: 3, 10, 17, 24, 31 Οκτωβρίου, 7, 14, 21 Νοεμβρίου 2016

Δευτέρα, 18.00-20.00 

Συνολικό κόστος συμμετοχής:100 € /Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €


Για παιδιά 12 – 14 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate) 

Στην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης και καθώς οι νέοι σήμερα καλούνται να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά εργασίας, η επικοινωνία και ηκριτική σκέψη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και δεξιότητες. H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον.

Μέσω δύο κύκλων πέντε εβδομαδιαίων συναντήσεων και μιας ανοιχτής παρουσίασης, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα, ενώ, παράλληλα θα εξασκήσουν και τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών.

Πώς να συντάξετε μια ομιλία

Η ρητορική αποτελεί τη βάση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, με στόχο να μεταφέρει αποτελεσματικά ο ομιλητής μηνύματα στο κοινό, να ενημερώσει και να επιχειρηματολογήσει.

Ημερομηνίες

1, 8, 15, 22 Οκτωβρίου, 5 Νοεμβρίου, 17 Δεκεμβρίου

Σάββατο, 17.00-19.00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90 €


Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα

Τηλ.: 210-3611206

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου