Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Άνθρωποι που γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolution, Medicine, and Public Health, υπέδειξε ότι η καθυστέρηση στην τεκνοποίηση δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας στο παιδί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τους οποίους ποσοστό 6,5% διαγνώστηκαν με αυτισμό ή σχιζοφρένεια το συγκεκριμένο διάστημα.

Τα στοιχεία περιέλαβαν διαγνώσεις αυτισμού και σχιζοφρένειας σε ανθρώπους έως 30 ετών και 20 πιθανούς συγχυστικούς ιατρικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Η πάνω από τον μέσο όρο ηλικία του μπαμπά και της μαμάς συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για τις περισσότερες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού στα παιδιά και η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στα παιδιά των μπαμπάδων πολύ μεγάλης ηλικίας.

Ωστόσο δεν συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Αντίθετα, παιδιά νέων γονέων είχαν μειωμένο κίνδυνο αυτισμού και μόνο παιδιά πολύ νέων μητέρων είχαν αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου