Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τεχνητά γλυκαντικά: Διαφορετική περιεκτικότητα στο αίμα έχουν τα παιδιά

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά φάνηκε σε πρόσφατη έρευνα να έχουν διπλάσιες συγκεντρώσεις τεχνητών γλυκαντικών στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού διαίτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Disease στο National Institutes of Health. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς απορροφούν παιδιά και ενήλικες τα γλυκαντικά στο αίμα και ανακάλυψε ότι η σουκραλόζη και ακεσουλφάμη-κάλιο περιέχονταν σε μεγαλύτερο ποσοστό στους νεότερους συμμετέχοντες. Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν στο περιοδικό Toxicological & Environmental Chemistry.

Επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα τεχνητών γλυκαντικών στο αίμα των συμμετεχόντων αφού αυτοί ήπιαν ένα κουτάκι αναψυκτικό διαίτης.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 22 ενήλικες, μεταξύ 18 και 45 ετών, και ομάδα 11 παιδιών μεταξύ 6 και 12 ετών. Κανένας δεν είχε διαγνωστεί με πάθηση.

Η ομάδα των παιδιών φάνηκε να έχει διπλάσιες συγκεντρώσεις σουκραλόζης πλάσματος στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού διαίτης σε σύγκριση με τους ενήλικες

Ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημα προστίθεται σε προηγούμενες έρευνες που αποκάλυψαν ότι αυτά τα γλυκαντικά ήταν επίσης παρόντα στο μητρικό γάλα όταν οι μητέρες κατανάλωναν ορισμένες τροφές, ροφήματα ή φάρμακα. Επειδή οι νεφροί των παιδιών κάτω των 2 ετών έχουν χαμηλότερο ρυθμό λειτουργίας τoυ φιλτραρίσματος των νεφρών, ερευνητές δήλωσαν ότι τα επίπεδα τεχνητών γλυκαντικών στο αίμα των μωρών, αναλογικά θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερα.

Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι η πρόωρη έκθεση στις χημικές ουσίες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική γεύση ενός παιδιού, τις διατροφικές του συνήθειες και το μεταβολικό ρυθμό.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου