Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Δευτέρα με Παρασκευή σχολείο, Σάββατο και Κυριακή Μουσείο!

Τα σχολεία άνοιξαν και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για άλλη μια χρονιά, προσκαλεί τους μικρούς του φίλους 2-12 ετών να παίξουν, να διασκεδάσουν αλλά και να αντλήσουν γνώσεις, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει σχεδιάσει για τα Σαββατοκύριακα.

Aπό τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείςθα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

Τα «γιατί» δεν έχουν τελειωμό… Οι μικροί επισκέπτες 2-3,5 ετών, με τους γονείς τους, θα πάρουν απαντήσεις στα πιο απίθανα ερωτήματα μέσα από εργαστήρια με παραμύθια.

«Παίζουμε με το ρεύμα»; Τα παιδιά 4-5 ετών θα γνωρίσουν τα καλλιτεχνικά κινήματα και θα έρθουν σε επαφή με τους κυριότερους εκπροσώπους του κάθε ρεύματος και τα πιο γνωστά έργα τους.

Κλικ στο μουσείο! Τα μεγαλύτερα, 5-7 ετών & 7-10 ετών, θα ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, θα κατασκευάσουν την πρώτη τους φωτογραφική μηχανή, θα παίξουν με το φως και τη σκιά και θα μεταμορφώσουν τις εμπειρίες τους σε εικόνες.

Και, όπως κάθε χρόνο, δύο Κυριακές το μήνα μέχρι τον Μάιο, γονείς και παιδιά 6-12 ετών ακούν την αρχή μίας ιστορίας από τα αρχαία χρόνια και τη συνεχίζουν, φτιάχνοντας τις δικές τους Διαδρομές στο Μουσείο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Οκτωβρίου

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

«Γιατί η μαϊμού πηδάει από κλαδί σε κλαδί;

Μπερδεμένα ζώα…»
Εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακή 9/10, 11:30-13:00 & Κυριακή 16/10, 11:30-13:00

Σε αυτό το εργαστήριο γονείς και παιδιά θα ακούσουν ένα παραμύθι από χώρα μακρινή που δίνει την απάντηση στο πρώτο μας «γιατί;».

Στη συνέχεια ζωγραφίζουν τεράστια ζώα που θα γίνουν κομμάτια ενός ασυνήθιστου παζλ. Ελεφαντοκροκόδειλοι, ζεβροαλεπούδες, γατοκαμηλοπαρδάλεις και σκυλοχελώνες κάνουν την εμφάνισή τους και γεμίζουν το εργαστήριο.

Γονείς και παιδιά θα παίξουν με τέμπερες, παλέτες και πινέλα, θα ανακατέψουν χρώματα και θα ζωγραφίσουν πάνω σε μεγάλες πολύχρωμες επιφάνειες. Παίζουν, τσαλαβουτούν, βάζουν όλο το χέρι τους μέσα στην μπογιά και παρακολουθούν το αποτέλεσμα των κινήσεών τους. Στο τέλος, οι ζωγραφιές θα μπερδευτούν και θα δημιουργήσουν καινούργια ζώα!

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα γιατί σίγουρα θα λερωθείτε!

Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο:€15

Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12


ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

«Ένα ασυνήθιστο ταξίδι!

Κυβισμός – Σουρεαλισμός»
Σάββατο 15/10, 11:00-12:30 & Κυριακή 23/10, 11:30-13:00

Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στον ονειρικό κόσμο της φαντασίας, του παραμυθιού και των θαυμάτων, εκεί που όλα μοιάζουν με κύβους, τα μάτια κάνουν βόλτες σε όλο το σώμα, τα χέρια βγαίνουν στην πλάτη και τα πόδια στο κεφάλι!

Πίνακες των P. Picasso, G. Braque και J. Miró σας ξεναγούν στον κόσμο του κυβισμού και του σουρεαλισμού. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με τις τεχνικές των δύο αυτών κινημάτων. Θα δοκιμάσουν διαφορετικές μπογιές, πηκτές και αραιές, θα παίξουν με μαρκαδόρους και μολύβια, θα ζωγραφίσουν αλλοπρόσαλλες μορφές, γρήγορες και αργές γραμμές, χαρούμενες και λυπημένες και θα τα συνδυάσουν όλα αυτά για να κάνουν «σουρεαλιστικά» έργα.

Στο τέλος, οι γονείς μαζί με τα παιδιά θα φτιάξουν ένα απροσδόκητο κάδρο για τα έργα τους.

Υ.Γ.: Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο: €10

Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Camera obscura και φωτογραφία pinhole
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 8/10, 11:00-13:00

Τι σημαίνει φωτογραφία; Ποιος είναι ο Leonardo Da Vinci και τι έκανε το 1490; Τι θα συμβεί αν σκοτεινιάσουμε τον χώρο του μουσείου και αφήσουμε μόνο μια τρύπα να περνάει το φως; Τι είναι οι pinhole κάμερες ή αλλιώς, camera obscura και γιατί οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανάποδες; Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους camera obscura και θα πειραματιστούν με τη φωτογραφία pinhole.

Eadweard Muybridge – Ο άνθρωπος που σταμάτησε το χρόνο
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 22/10, 11:00-13:00

Γιατί είναι ο Muybridge γνωστός και γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσει 12 φωτογραφικές μηχανές για να φωτογραφίσει ένα άλογο να καλπάζει; Είναι ποτέ και τα τέσσερα πόδια ενός αλόγου στο έδαφος ενώ τρέχει;

Τι είναι το flip-book και πώς μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς ένα σαν αυτό που ζωγράφισε το 1868 ο John Barthes Linnett;

Camera obscura και φωτογραφία pinhole
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 16/10, 11:30-13:30

Τι σημαίνει φωτογραφία; Ποιος είναι ο Leonardo Da Vinci και τι έκανε το 1490; Τι θα συμβεί αν σκοτεινιάσει ο χώρος του μουσείου και μόνο από μια τρύπα περνάει το φως; Τι είναι οι pinhole κάμερες ή αλλιώς, camera obscura και γιατί οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανάποδες; Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους camera obscura και θα πειραματιστούν με τη φωτογραφία pinhole.

Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο: €12

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Ιστορίες από τη Θάλασσα
Κυριακή 9/10, 11:30-12:30

Η έμπνευση αντλείται από τα θαλάσσια πλάσματα που διακοσμούν τα αντικείμενα των μόνιμων συλλογών του Μουσείου και φτιάχνετε μία διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, κύματα, ψάρια, αγγεία, αρχαίους ναυτικούς, λίγα κοχύλια, και φυσικά, τον θεό Ποσειδώνα!

Κυκλαδικός Πολιτισμός
Κυριακή 23/10, 11:30-12:30

Μία διαδρομή στην κυκλαδική συλλογή του Μουσείου που ξεκινάει με λίγες πέτρες και τελειώνει με πολλά ειδώλια. Τί συμβαίνει όμως στη μέση της διαδρομής;

Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη

Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό)

Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

INFO

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 , 210 7228321-3

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου