Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Στέγη: Υποβολή προτάσεων για μουσική παράσταση για παιδιά 4-7 ετών, στο πλαίσιο του Big Bang Festival 2017

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει αναπτύξει ήδη σειρά δράσεων για μικρά παιδιά που συνοδεύονται από τους γονείς τους και σκοπεύει να ενισχύσει την προσφορά της στο πεδίο αυτό.
Ζητάμε προτάσεις για την δημιουργία πρωτότυπης παράστασης με επίκεντρο τον ήχο – μουσική, που να απευθύνεται ειδικά στο κοινό των παιδιών 4-7 ετών που συνοδεύονται από ενήλικα. Η παράσταση μπορεί να συμπεριλαμβάνει επίσης φωνητικά, εικόνα, κίνηση και απλά σκηνικά στοιχεία. Η διάρκεια της παράστασης πρέπει να είναι περίπου 30-45 λεπτά. Οι τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να επιτρέπουν αυτή η παράσταση να στηθεί και να υλοποιηθεί σε χώρους εκτός θεατρικών ή συναυλιακών σκηνών.

Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τις προτάσεις τους έως τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016.
Ενημέρωση για την αποδοχή ή την απόρριψη θα αποσταλεί αποκλειστικά μέσω e-mail μέχρι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις οδηγίες σχετικά με την κατάθεση των προτάσεών σας.
Για την υποβολή της πρότασής σας, πατήστε εδώ.

Η παράσταση που θα επιλεγεί θα ενταχθεί στο Φεστιβάλ Big Bang που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο 2017.

Το BIG BANG είναι ένα συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης θα μεταμορφώσουν το χώρο τους σε έναν μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες. Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Στο BIG BANG, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά.

Το BIG BANG δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή σε αυτό. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς τραγουδιστές και οργανο-παίκτες και κάποιες φορές μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο BIG BANG είναι μια πρωτοβουλία της Zonzo Compagnie από το Βέλγιο. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα η συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικά κέντρα διαφόρων περιοχών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όλοι αυτοί οι φορείς αναλαμβάνουν να υπερασπιστούν μια κοινή αποστολή: να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά.

Αναλυτικά:

Το BIG BANG είναι:
Το BIG BANG ειδικεύεται σε πρότζεκτ για παιδιά 4-12 ετών. Ένας από τους κύριους στόχους του φεστιβάλ είναι να τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν μια ευρεία γκάμα από ετερόκλητα μουσικά ιδιώματα.

Απευθύνεται σε:
Ένα νεανικό κοινό: Το BIG BANG απευθύνεται σε παιδιά, καθώς και στους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.
Ένα περιπετειώδες κοινό: Το φεστιβάλ δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Επομένως, η ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του BIG BANG έχει σκοπό να προσελκύσει ένα ετερόκλητο κοινό, με διάθεση και όρεξη να ανακαλύψει νέα μουσικά ιδιώματα.
Ένα ποικιλόμορφο κοινό: Το κοινό του BIG BANG αντικατοπτρίζει το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η ποικιλομορφία αποτελεί κεντρικό θέμα του προγράμματος, κι ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να προσελκύσει ένα ποικιλόμορφο κοινό. 
Υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες: Συγκεκριμένα πρότζεκτ είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή ομάδων που υπο-εκπροσωπούνται στον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τη σκηνή με μουσικούς και θα γνωρίσουν το επαγγελματικό τους περιβάλλον σε κορυφαίους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης.
Επαγγελματίες: Το BIG BANG θα παρουσιάσει τα πρότζεκτ του σε επαγγελματίες, των οποίων η άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε καλλιτέχνες, διοργανωτές και εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων, και να τους εμπνεύσουμε να αναδιαμορφώσουν ουσιαστικά και ριζικά το πεδίο της παιδικής μουσικής, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Σχολεία. Η συμμετοχή των σχολείων είναι ιδιαίτερα σημαντική για το BIG BANG. Δύο ειδικά σχεδιασμένες ημέρες του φεστιβάλ απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές.


Στόχοι του BIG BANG:
Να εμπλουτίσει και να διευρύνει ποιοτικά τη μουσική που προσφέρεται σήμερα στα παιδιά στην Ευρώπη.
Να αναπτύξει προγράμματα τα οποία θα μεγιστοποιήσουν τη συμμετοχή των παιδιών σε μη εμπορικές μορφές μουσικής.
Να κινητοποιήσει καλλιτέχνες ώστε να δημιουργήσουν νέα μουσικά έργα για παιδιά, στα οποία θα συνδυάζονται διαφορετικά καλλιτεχνικά/γνωστικά πεδία και θα αξιοποιείται η ψηφιακή τεχνολογία. 
Να συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σχετικά με μουσικά εγχειρήματα που απευθύνονται σε παιδιά στην Ευρώπη.
Να επιτύχει μια ριζική, ποιοτική βελτίωση της παιδικής μουσικής στην Ευρώπη, προσφέροντας σε επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών και της εκπαίδευσης τις κατάλληλες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις.

Προγραμματισμός και εκτέλεση:

Κάθε πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:
Συναυλίες ή παραστάσεις από επαγγελματίες μουσικούς και/ή περφόρμερ
Συναυλίες ή παραστάσεις στις οποίες επαγγελματίες μουσικοί και/ή περφόρμερ θα παρουσιαστούν στη σκηνή μαζί με παιδιά
Περιφερόμενα σύνολα μουσικών του δρόμου που θα δίνουν συναυλίες σε δημόσιους χώρους
Δημιουργία εγκαταστάσεων ή ηχητικών “γλυπτών” από επαγγελματίες καλλιτέχνες
Προγράμματα σε κοινότητες, τα οποία θα εστιάζουν στην πολιτιστική ποικιλομορφία

Κεντρική ιδέα:
Ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να αυξήσει τη συμμετοχή του κοινού και το BIG BANG επιθυμεί να το επιτύχει αυτό με τους εξής τρόπους:
Εναλλάσσοντας την εντατική συγκέντρωση που απαιτεί η ακρόαση μιας συναυλίας με την ενεργό συμμετοχή στη μουσική.
Αυθεντικότητα. Η ατμόσφαιρα και η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στο κοινό είναι σημαντική.
Εξερεύνηση, όρια και περιπέτεια. Το φεστιβάλ αποτελεί ένα περιπετειώδες ταξίδι ανακάλυψης. Για να εξάψει κανείς την περιέργεια των ακροατών ή των συμμετεχόντων και για να τους παρακινήσει να εξερευνήσουν ένα άγνωστο ή νέο μουσικό πεδίο, πρέπει να τους προσφέρει κάτι γοητευτικό και να το παρουσιάσει με έναν τρόπο που να είναι προσβάσιμος σε αυτούς. Συνεπώς, είναι σημαντικό να υπάρχει ποικιλία από μουσικά είδη, στιλ και επίπεδα.

Οι παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το Big Bang σχεδιάζονται με βάση τα εξής κριτήρια:
Ο βαθμός συμμετοχής ως ποιοτικό κριτήριο. Ο βαθμός συμμετοχής του κοινού είναι το σημαντικότερο κριτήριο για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της παραγωγής και των περφόρμανς.
Διαδραστικότητα. Για να προσφέρουμε τη δυνατότητα υψηλής συμμετοχής, η διαδραστικότητα θα αποτελέσει –στον μέγιστο βαθμό– συστατικό στοιχείο των παραγωγών.
Πολυμέσα. Οι καλλιτέχνες θα εξετάσουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν πολυμέσα και ψηφιακές τεχνολογίες στις παραγωγές που συμμετέχει (τεχνολογίες εικόνας και ήχου).
Καλλιτεχνική ποιότητα εναντίον διασκέδασης και εμπορικότητα. Mια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εμπορικότητα και την έμφαση στη διασκέδαση, που χαρακτηρίζουν σήμερα τον χώρο της παιδικής μουσικής. Τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το περιεχόμενο, η καλλιτεχνική ποιότητα και η μουσική αξία.
Μουσική εναντίον εξιστόρησης. Τα μουσικά στοιχεία –και όχι η αφήγηση– αποτελούν το σημείο εκκίνησης κάθε παραγωγής. Οι παραγωγές δεν θα ξεκινούν από μια ιστορία που θα οριοθετεί το μουσικό περιεχόμενο. Αντιθέτως, η ίδια η μουσική θα παρέχει και θα καθορίζει το δραματουργικό πλαίσιο.


Καλλιτεχνικό περιεχόμενο:

Τρία είδη παραγωγής
Α. ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Οι συγκεκριμένες παραγωγές θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε σημαντικούς συνθέτες ή μουσικούς. Δεν πρόκειται για ιστορικά ή παιδαγωγικά πορτρέτα, αλλά μάλλον για μια καλλιτεχνική εξερεύνηση ενός μουσικού σύμπαντος.

Β. ΚΥΚΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Το σημείο εκκίνησης θα είναι η ποίηση – παλιότερη ή σύγχρονη. Ένας συνθέτης/μουσικός θα επενδύσει μουσικά τα ποιήματα και θα δημιουργήσει έναν νέο κύκλο τραγουδιού.

Γ. ΗΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Παραγωγές που έχουν ως βάση όλες τις μορφές ηχητικής τέχνης και τη δημιουργική μουσική χρήση αντικειμένων τα οποία δεν σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα, ή δημιουργία νέων ηχητικών εγκαταστάσεων ή οργάνων, καθώς και συναυλίες με τη χρήση πολυμέσων (multimedia).

Περιοδεία:
Κάθε παραγωγή, μετά την πρεμιέρα της στο τοπικό BIG BANG, μπορεί να περιοδεύσει και σε άλλα φεστιβάλ του δικτύου BIG BANG στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου