Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Γνωρίστε τους mathekniticians!

Το δέντρο του Πυθαγόρα
(φωτο: Pat Ashforth)
Οι Pat Ashforth και Steve Plummer εδώ και δύο δεκαετίες πλέκουν με βελόνες και βελονάκι μαθηματικά μοτίβα, έννοιες και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ... μαθηματικός σας νους. 

Όλα ξεκίνησαν  το 1996 όταν μία αμερικανική εταιρία ζήτησε από το ζευγάρι που ήταν ενεργό στη διαδικτυακή κοινότητα πλεξίματος, να σχεδιάσει ένα συγκεκριμένο είδος κουβέρτας (afghan). Στην αρχή, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς τους ζητούσαν πανικοβλήθηκαν, αλλα όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για κουβέρτα ή ριχτάρι πλεγμένο με βελόνες ή βελονάκι, κατάφεραν και έστειλαν τέσσερα σχέδια. 

Τότε αποφάσισαν ότι το είδος αυτό ήταν το ιδανικό για να εκφράζουν μαθηματικές έννοιες και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευάσει περίπου 90 σχέδια. Εάν υπολογίσει κανείς ότι το καθένα χρειάζεται κατά μέσο όρο 100 ώρες για να ολοκληρωθεί, αυτό σημαίνει ότι έχουν επενδύσει περί τις 9000 ώρες, δηλαδή περισσότερο από ένα έτος. Δεν σταμάτησαν όμως μόνο σε αυτά: έχουν κατασκευάσει και άλλα πλεκτά αντικείμενα εμπνευσμένα από τον κόσμο των μαθηματικών.

Οι Ashforth and Plummer είναι γνωστοί με την ονομασία Woolly Thoughts, και είναι διάσημοι στο χώρο των μαθηματικών κατασκευών. Μάλιστα ορισμένες από τις κουβέρτες τους τύπου afghan  έχουν αγοραστεί από το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε ένα σχολείο στο Luton, όπου διδασκάν και οι δύο, ενώ το 1999 εργάζονταν στο Nelson, Lancashire, όπου παντρεύτηκαν το 2005. Αρχικά τα afghans ήταν κρεμασμενα στις τάξεις τους και αποτελούσαν έναυσμα για να μιλήσουν για τα μαθηματικά. Η Ashforth σημειώνει "τεράστια, να μπορεί κανείς να τα πιάνει χωρίς να καταστρέφονται, ήταν τα ιδανικά αντικείμενα για να προκαλέσει κανείς μια ομαδική συζήτηση. Ήταν πολύ πιο εύκολο να κοιτούν ταυτόχρονα όλοι το ίδιο αντικείμενο, από το να έχουν ο καθένας το βιβλίο του". 

Αναπόφευκτα, έφτασε η στιγμή που οι σχολικοί τοίχοι δεν επαρκούσαν για να εκτεθούν οι μαθηματικές τους δημιουργίες, με αποτέλεσμα να αγοράσουν ένα σπίτι, μόνο και μόνο για να μπορούν να έχουν επιφάνεια να τα κρεμάσουν. Και πάλι, χρειάστηκε να ψηλώσουν το κρεββάτι τους, καθώς από κάτω υπάρχει τροχήλατη κατασκευή στην οποία είναι αποθηκευμένα τα υπόλοιπα.

Με τον καιρό, γίνονταν πιο γνωστοί στη μαθηματική κοινότητα, ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις επιστήμης και κατασκευών και να δείχνουν την τεχνοτροπία τους. Η Ashforth τονίζει "πάντα προσπαθούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι το πλέξιμο δεν είναι μόνο γυναικεία δραστηριότητα και γι' αυτό το λόγο ο Steve πλέκει πάντοτε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Πάντως, πιο πολλές είναι οι γυναίκες που λένε ότι δεν ξέρουν μαθηματικά από τους άνδρες που λένε ότι δεν μπορούν να πλέξουν".

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι εικόνες των afghans που σχετίζονται με μαθηματικά, αλλά ο τρόπος σκέψης δημιουργίας τους που είναι κατ'εξοχήν μαθηματικός. "Μας αρέσει η πρόκληση να πάρουμε μία ιδέα, να δούμε πώς θα την υλοποιήσουμε και στη συνέχεια να την απλοποιήσουμε ώστε να μπορεί ο καθένας να την αναπαράγει. Είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις ένα γρίφο και αφού το κάνεις να τον αναδιατυπώσεις ώστε να δίνεται η καλύτερη δυνατή λύση".

Η χαρά από τη δημιουργία των afghans συμπληρώνεται από την επίδραση που έχουν στα παιδιά (και άλλες ομάδες με ... φοβία στα μαθηματικά), όταν αυτά διαπιστώνουν ότι μια μαθηματική έννοια που τους παιδεύει για να την κατανοήσουν είναι απλά αποτυπωμένη στο πολύχρωμο μοτίβο της κουβέρτας που βλέπουν μπροστά τους.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους woollythoughts.com και θαυμάστε τα σχέδιά τους. Μπορείτε να τους ακολουθήσετε στο Twitter: Pat Ashforth @matheknitician και Steve Plummer @IllusiveSteve

Απόδειξη του Θεωρήματος του Πυθαγόρα (φωτο: Pat Ashforth)
Απόδειξη του Θεωρήματος του Πυθαγόρα- η άλλη πλευρά (φωτο: Pat Ashforth)


Ο Πύργος του Ανόι (φωτο: Pat Ashforth)


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου