Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

«Μηχανή του χρόνου» από ΟΗΕ και Unicef για ευαισθητοποίηση

Κάλεσμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες απευθύνει η Unicef ώστε να επενδύσουν σε καλύτερα δεδομένα σχετικά με τα παιδιά, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με μια νέα ανάλυση ότι επαρκή στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για το ήμισυ των δεικτών οι οποίοι σχετίζονται με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που αφορούν τα παιδιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Unicef, τα δεδομένα που αφορούν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών σχετικά με τη φτώχεια και τη βία που είναι συγκρίσιμοι, είναι είτε πολύ περιορισμένα ή κακής ποιότητας, αφήνοντας τα κράτη χωρίς τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν με ακρίβεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά ή για την παρακολούθηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων.

Για να φέρει στο προσκήνιο την έλλειψη στοιχείων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και η Unicef παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη, τη «μηχανή του χρόνου», μια εγκατάσταση στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Η «μηχανή του χρόνου», μια δομή σε σχήμα κάψουλας που επιδεικνύει δεδομένα μέσα από την τέχνη, προσφέρει στους επισκέπτες και τους αντιπροσώπους που παρίστανται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 14-30 Σεπτεμβρίου, μια ευκαιρία να κατανοήσουν τα δεδομένα σχετικά με τα παιδιά που είναι σήμερα διαθέσιμα και τους τομείς όπου είναι ελλιπή.

«Ο κόσμος έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μεταξύ των παιδιών έως το 2030 και να προσεγγίσει πρώτα εκείνα που υστερούν περισσότερο. Αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, χρειαζόμαστε κατ' αρχήν δεδομένα που να μας λένε ποια είναι αυτά τα παιδιά, πού ζουν και τι χρειάζονται» δήλωσε ο Τζέφρι Ο' Μάλεϊ, διευθυντής της Διεύθυνσης Δεδομένων, Έρευνας και Πολιτικής της Unicef.

Παραδείγματα από στοιχεία που λείπουν

Μερικά παραδείγματα από στοιχεία που λείπουν είναι ότι περίπου μία στις τρεις χώρες δεν διαθέτει συγκρίσιμα μέτρα για την παιδική φτώχεια. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών έχουν υποστεί αναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες αναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις. Τα αγόρια διατρέχουν επίσης κίνδυνο, αλλά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμα στοιχεία. Υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των παιδιών με αναπηρίες σε όλες σχεδόν τις χώρες. Η καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό αποτελεί βασική ανάγκη και δικαίωμα του ανθρώπου. Έχουμε στοιχεία σχετικά με το από πού προέρχεται το πόσιμο νερό, αλλά συχνά δε γνωρίζουμε πόσο ασφαλές είναι.

Εννέα στα 10 παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, αλλά ζωτικής σημασίας δεδομένα σχετικά με το πόσα παιδιά μαθαίνουν, λείπουν. Κάθε μέρα 830 μητέρες πεθαίνουν ως αποτέλεσμα επιπλοκών που σχετίζονται με τον τοκετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν, αλλά υπάρχουν κρίσιμα κενά δεδομένων σχετικά με την ποιότητα της μητρικής φροντίδας. Η καχεξία αποστερεί τα παιδιά από μια δίκαιη ευκαιρία στην επιβίωση, την ενηλικίωση και την ανάπτυξη. Ωστόσο, 105 από τις 197 χώρες δεν έχουν πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την καχεξία. Μία στις δύο χώρες σε όλο τον κόσμο δεν διαθέτει πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τα υπέρβαρα παιδιά.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου