Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν θέατρο και φέτος για μαθητές της πόλης!

Τη συνέχιση αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, μιας συνεργασίας που οικοδομείται στις πιο στέρεες βάσεις, αυτές του πολιτισμού, αποφάσισαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.


Στο περιθώριο της συνάντησής τους με αφορμή την έναρξη των 22ωνΜερκουρείων στις 21 Αυγούστου, οι κ.κ. Αναστασάκης και Δανιηλίδης συμφώνησαν να συνεχίσουν την υλοποίηση των κοινών δράσεων που έχουν ήδη αναλάβει, αλλά και να συνεργαστούν και στο μέλλον και σε άλλες πρωτοβουλίες και ιδέες που ενδεχομένως προκύψουν και έχουν στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της θεατρικής παιδείας και αγωγής στα σχολεία. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να ανεβούν στο Κλειστό Θέατρο Συκεών θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, και να υλοποιηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για το κουκλοθέατρο.

«Ξέρω τον αγώνα που κάνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και μπράβο του. Τον ξέρω και από την εποχή που ήμουν εκτός πόλης, αλλά παρακολουθούσα τα τεκταινόμενα, σκηνοθεσίες μου έχουν παιχτεί και μέσα στα ‘‘Μερκούρεια’’. Και σαν διευθυντής πλέον του ΚΘΒΕ, είδα ότι πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας. Δεν γίνεται διαφορετικά. Όλοι μιλούν για τους καιρούς κρίσης που περνά η χώρα μας, και όχι μόνο στον τομέα του πολιτισμού. Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν τα προβλήματα είναι οι συνεργασίες», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες (Πέμπτη 18.8) για τα «Μερκούρεια 2016».

Το θέατρο στα σχολεία

Εκτός από την πολυετή συνεργασία των δύο θεσμών στο πλαίσιο του θεσμού των «Μερκουρείων», φέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης και ενός άλλου πραγματικά πρωτοποριακού προγράμματος, που φέρνει… τα σχολεία στο θέατρο και το θέατρο στα σχολεία.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που επιτρέπει στους μαθητές των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών να παρακολουθούν δωρεάν παραστάσεις του ΚΘΒΕ, με τα έξοδα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος της πρωτοποριακής αυτής σύμβασης του δήμου με το ΚΘΒΕ, η οποία αποφασίστηκε να συνεχιστεί και για τη νέα σχολική χρονιά, έως τον Μάιο του 2017.

Αυτή την πρώτη περίοδο, από τον Φεβρουάριο έως το τέλος της χειμερινής θεατρικής περιόδου, «κόπηκαν» συνολικά 11.741 εισιτήρια για λογαριασμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Οι μαθητές των σχολείων παρακολούθησαν παραστάσεις τριών θεατρικών έργων («Ρωμαίος και Ιουλιέτα on theroad», «Ο Μυστικός Κήπος» και «Η απολογία του Σωκράτη»), ενώ τη νέα θεατρική περίοδο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις άλλων τριών έργων από το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ. 

«Την πρωτοποριακή ιδέα που είχε ο δήμαρχος να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής στα σχολεία την προχωρήσαμε, την προχωρούμε και θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Αναστασάκης και πρόσθεσε: «Το ΚΘΒΕ δεν θέλει να βγάλει κέρδος, ουσιαστικά το ποσό που παίρνουμε καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της κάθε μέρας, αλλά αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά είναι σπουδαίο. Τα παιδιά δεν βλέπουν απλώς μια παράσταση και φεύγουν. Μιλούν με τους συντελεστές, με τους ανθρώπους που την έστησαν, αλλά και τους δασκάλους και τους καθηγητές τους στη συνέχεια για το έργο που είδαν».

«Φωτεινό παράδειγμα…»

Απευθυνόμενος στον κ. Δανιηλίδη, επισήμανε: «Θέλω να υποσχεθώ ότι το χειμώνα το πρόγραμμα που έχουμε στήσει θα προχωρήσει. Θα είμαστε δίπλα σας σε όποια πρωτοβουλία μπορούμε να βοηθήσουμε. Το ΚΘΒΕ παλεύει σε δύσκολες συνθήκες, όπως και εσείς, δήμαρχε, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Μαζί θα προχωρήσουμε και σε όποια ιδέα προκύψει στην πορεία για να υλοποιήσουμε όποια προγράμματα έχουμε στο μυαλό μας».

«Αυτή είναι η πολιτιστική και θεατρική παιδεία που προσπαθούμε να δίνουμε στα παιδιά μας. Θεωρούμε ότι η επένδυση στον πολιτισμό είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε», σχολίασε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ευχαρίστησε τον κ. Αναστασάκη για τη συνεργασία των δύο φορέων.

«Ευχαριστώ τον Γιάννη Αναστασάκη για τη συνεργασία που οικοδομούμε κάθε μέρα και περισσότερο. Ελπίζουμε αυτή προσπάθειά μας να είναι φωτεινό παράδειγμα τόσο με τα ‘‘Μερκούρεια’’ όσο και με το πρόγραμμα με τα σχολεία. Εύχομαι να παραδειγματιστούν και άλλοι δήμοι στην περιοχή και να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα», είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου