Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Άνοιξε η μύτη του παιδιού: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη ρινορραγία

Η ρινορραγία στα παιδιά είναι ένα συχνό φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι. Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, ωστόσο είναι μια κατάσταση που μπορεί να τρομάξει τα ίδια αλλά και τους γονείς τους, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Δείτε πώς θα σταματήσετε την αιμορραγία την επόμενη φορά, ακολουθώντας κάποια πολύ απλά βήματα.


1. Αρχικά, πείτε στο παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσει. Ο φόβος και το κλάμα δεν θα το βοηθήσουν να το ξεπεράσει.

2. Στη συνέχεια, τοποθετήστε χαρτομάντιλα ή ένα κρύο πανί στα πλάγια της μύτης και συγκεκριμένα στα μαλακά σημεία πάνω από τα ρουθούνια. Μην τοποθετήσετε τα χαρτομάντιλα ή το βαμβάκι στο εσωτερικό της μύτης.

3. Έπειτα, πείτε στο παιδί να γείρει το κεφάλι του ελαφρώς μπροστά και πιέστε τα σημεία αυτά με το δείκτη και τον αντίχειρα για δέκα λεπτά. Μ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η κατάποση του αίματος αλλά και η τάση για εμετό που αυτή μπορεί να προκαλέσει. Αντίθετα, αν το παιδί σκύψει το κεφάλι προς τα πίσω, οι δύο αυτοί κίνδυνοι είναι πολύ πιθανοί.

4. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για ακόμη δέκα λεπτά.

5. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο ή να απευθυνθείτε σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο.

Ακόμα και αν η αιμορραγία σταματήσει, το παιδί δεν θα πρέπει να «σκαλίσει» και να φυσήξει τη μύτη του για τις επόμενες 24 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι η υπομονή, η ψυχραιμία και η πίεση (κυριολεκτικά) θα βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Μαρία Κωνσταντοπούλου
Πηγή: mama365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου