Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Συνέδριο για την προσαρμοστικότητα στο επάγγελμα του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας

Το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) φιλοξενεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών (EFSLI) και συνδιοργανώνει με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ συνέδριο με τίτλο: «It’s all Greek to me, Η προσαρμοστικότητα στο επάγγελμα του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας» στις 9-11 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Titania.Το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ αποτελεί κορυφαία δράση για τη διερμηνεία των νοηματικών γλωσσών στην Ευρώπη για περισσότερα από 20 χρόνια. Στόχος του Σωματείου που ιδρύθηκε το 1991 είναι η κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της Κοινότητας των Κωφών, η συνεχής εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση των μελών του σε θέματα Διερμηνείας, η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των τελευταίων καθώς και η ενημέρωση των Κωφών για το ρόλο και τη χρήση του.

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η επίσημη γλώσσα της Κοινότητας των Κωφών και χρησιμοποιείται από τους Έλληνες Κωφούς πολίτες για να καλυφθούν οι καθημερινές επικοινωνιακές τους ανάγκες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του συνολικού αριθμού των Κωφών και Βαρήκοων ατόμων στην Ελλάδα, όπως επίσης δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός κωφών και βαρήκοων παιδιών.  Η ΕΝΓ αναγνωρίστηκε επίσημα ως ισότιμη γλώσσα με τη Νέα Ελληνική για την εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων μαθητών το 2000 (Ν.2817/2000). Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι εθνικές νοηματικές γλώσσες έχουν αναγνωριστεί συνταγματικά ως επίσημες γλώσσες των Κωφών πολιτών των κρατών μελών που τις έχουν αναγνωρίσει. Εντούτοις στην Ελλάδα η Συνταγματική αναγνώριση της ΕΝΓ βρίσκεται ακόμα στο πλαίσιο της διεκδίκησης.

Mετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών γλωσσών στις 9 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες διεθνούς φήμης από όλον τον κόσμο.  Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμπεριληφθούν παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια για όλους τους συμμετέχοντες επαγγελματίες και εκπαιδευόμενους. Τις εργασίες των εκδηλώσεων αυτών προβλέπεται ότι θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 300 διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, εκπαιδευτές διερμηνέων και εκπαιδευόμενοι από όλο τον κόσμο. Ακολουθώντας το θέμα του συνεδρίου «It’s all Greek to me, Η προσαρμοστικότητα στο επάγγελμα του διερμηνέα νοηματικής γλώσσας», θα αναζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διερμηνείς όταν εργάζονται σε ποικίλα περιβάλλοντα και αλληλεπιδρούν με ανθρώπους διαφορετικού υπόβαθρου, Κωφούς και ακούοντες. Η προσαρμοστικότητα είναι μια απ τις πιο εκτιμώμενες ικανότητες στο επάγγελμα του διερμηνέα. Προκειμένου να επιτύχουν την επιθυμητή ευελιξία, οι επαγγελματίες διερμηνείς δεν πρέπει να εγκαταλείπουν την προσπάθεια για συνεχή μάθηση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο «διερμηνεύουμε επιτυχώς όταν εργαζόμαστε σε ένα ‘ακαταλαβίστικο’ γλωσσικό περιβάλλον».

Το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διερμηνέων προσβλέπει στις θετικές συνέπειες και στα οφέλη που το συνέδριο θα επιφέρει στις κοινότητες των Κωφών πολιτών στην Ευρώπη καθώς και σε αυτές των επαγγελματιών του χώρου και ευχαριστούν όλα τα μέλη τους για τη συνεχή υποστήριξη και συνεργασία καθώς το μέλλον του επαγγέλματος της διερμηνείας των νοηματικών γλωσσών μορφοποιείται από την κοινή μας δράση

Για περισσότερες πληροφορίες για το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο: http://www.sdeng.org.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών (EFSLI) στο: http://efsli.org
Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, παρακαλώ επισκεφτείτε: http://efsli.org/2016

Πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου