Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

«Είναι τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση της γνώσης»

«Στην αρχή πίστευα ότι πρέπει να είναι ζωντανή η διαδικασία της διδασκαλίας και να βλέπει ο ένας τα μάτια του άλλου. Είχα λάθος. Η επιτυχία του Mathesis αποδεικνύει ότι ο τρόπος αυτός διδασκαλίας, εξέτασης και σχέσης του φοιτητή με τον καθηγητή αποτελεί ένα στοιχείο της λειτουργίας των πανεπιστημίων μελλοντικά», αναφέρει στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου. Η ίδια ήταν μεταξύ των πρώτων που μπήκαν στο... στούντιο του Mathesis με τα μαθήματά της να σημειώνουν εντυπωσιακή προσέλευση και αποδοχή από τους φοιτητές. Η ίδια έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα του πρώτου από τα τρία μαθήματα του νέου κύκλου «Παγκόσμια Ιστορία» που θα είναι διαθέσιμα για τους διαδικτυακούς φοιτητές από το ερχόμενο φθινόπωρο.Στο νέο μάθημα «Αριστοτελική Ηθική», ο Παύλος Κόντος, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απαντά στο ερώτημα «Γιατί να ασχοληθούμε με την αριστοτελική ηθική σήμερα;» και μιλά για την ευδαιμονία, την αρετή, την ηδονή και τη φιλία, εξετάζοντας τα Ηθικά Νικομάχεια. Το μάθημα θα είναι διαθέσιμο στο κοινό την άνοιξη του 2017. «Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει μεγάλη διάθεση να ενημερωθεί με απλή γλώσσα για την ιστορία και τη Φιλοσοφία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη δυναμική των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα και όχι μόνο» λέει στην «Κ» ο κ. Κόντος, ο οποίος θεωρεί το Mathesis τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση της γνώσης.

«Το Mathesis είναι σημαντική πρωτοβουλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και του Στέφανου Τραχανά. Αυτή η πρωτοβουλία βέβαια θα μπορούσε να είναι του υπουργείου Παιδείας για τη νέα εποχή των πανεπιστημίων» προσθέτει από την πλευρά του στην «Κ» ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του νέου μαθήματος του Mathesis «Αρχαία ελληνική φιλοσοφία: από τον Θαλή στον Αριστοτέλη», το οποίο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Επίσης, μετά το εισαγωγικό μάθημα «Η μακρά Ελληνιστική εποχή: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό» ο Αγγελος Χανιώτης, του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών στο Πρίνστον, συνεχίζει με το μάθημα «Ο πόλεμος στην Ελληνιστική εποχή» που θα προσφερθεί την επόμενη άνοιξη.

Την πινακοθήκη των καθηγητών του Mathesis, εκτός από τον κ. Τραχανά και την κ. Ευθυμίου, συμπληρώνει ο Θεόδωρος Τομαράς, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έκανε το μάθημα «Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογία». Και όπως όλα δείχνουν, η πινακοθήκη θα αποκτήσει πολλές ακόμη θέσεις...

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου