Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για τους ανήλικους δράστες που κακοποιούν ζώα

Πολύ συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρνουμε στη δημοσιότητα εγκλήματα εις βάρος των ζώων που διαπράχθηκαν από παιδιά. Για να λυθούν οι απορίες των αναγνωστών μας οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων γενικώς – σύμφωνα με τη νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ – είναι αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Οι δράστες μπορεί να μην φτάσουν καν στο δικαστήριο αν ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να εξακριβώσει την ηλικία του κατηγορούμενου.

Μάλιστα το αν θα ασκήσει δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου στους γονείς ή τους κηδεμόνες του ανήλικου δράστη κρίνεται κατά περίπτωση από τον εισαγγελέα.

Ο ποινικός κώδικας στο άρθρο 121 αναφέρει ότι: «ανήλικοι νοούνται αυτοί που, κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, έχουν ηλικία μεταξύ του όγδοου και του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένων».

Στο άρθρο 126 του ποινικού κώδικα ξεκαθαρίζεται ότι «1. Η αξιόποινη πράξη που τελέστηκε από ανήλικο οκτώ έως δεκατριών ετών δεν καταλογίζεται σε αυτόν.

2. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη χωρίς να έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

3. Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί ποινικός σωφρονισμός κατά το επόμενο άρθρο».

Σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας διαπιστωθεί ότι ο ανήλικος δράστης είναι ηλικίας από 8 έως 13 ετών τότε παύει η ποινική δίωξη του.

Πηγή: zoosoo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου