Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών: Ο Γολγοθάς των ατόμων με αναπηρία όρασης στη Ν. Ηρακλείτσα

Μετά λύπης διαπιστώσαμε την περασμένη Κυριακή, ότι η προσβάσιμη διαδρομή που φτιάχτηκε πρόσφατα στη Ν. Ηρακλείτσα Καβάλας με τους οδηγούς όδευσης τυφλών και τις ράμπες είναι συνεχώς μπλοκαρισμένη από διάφορα ογκώδη αντικείμενα, όπως γλάστρες, μεγάλα βοηθητικά τραπέζια, πινακίδες σήμανσης, τραπεζοκαθίσμστα κ.λ.π., τα οποία τοποθετούν οι καταστηματάρχες, παρά το γεγονός ότι τους έχουν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις από το σωματείο μας.

Η ανάπλαση αυτή υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και με τη συνεργασία και καθοδήγηση με την μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας. Επισημαίνουμε, ότι στην περιοχή καταστήματα τα οποία αδειοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθ’ υπόδειξη και εφαρμογή της νομοθεσίας, έπρεπε υποχρεωτικά να είναι προσβάσιμα και να έχουν ράμπες και τουαλέτες Α.μεΑ., αλλά στη συνέχεια οι φορητές ράμπες, ξύλινες ή μεταλλικές, εξαφανίστηκαν, παρόλο που η αδειοδότηση εξακολουθεί να ισχύει.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε μια μονοήμερη εκδρομή των μελών της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών κεντρικής Μακεδονίας από τη Θεσσαλονίκη στη Ν. Ηρακλείτσα. Οι εκδρομείς θεωρούσαν, ότι θα ευχαριστηθούν το μπάνιο τους στα καταγάλανα νερά της θάλασσας της περιοχής και ότι θα διευκολυνθούν κατά τη βόλτα τους για φαγητό και καφέ, εφόσον η περιοχή είναι προσβάσιμη. Δυστυχώς για το ίδιο ευελπιστούσαμε κι εμείς, αλλά η σκληρή πραγματικότητα μας διέψευσε.

Τελικά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο γίνονται οι αναπλάσεις; Μόνο για λόγους καλαισθησίας; Για το θεαθήναι; Για την απορρόφηση κονδυλίων; Η νομοθεσία επιτάσσει να γίνονται προσβάσιμες διαδρομές. Τα δικαιώματα των Α.μεΑ. κατοχυρώνονται από την ελληνική πολιτεία με νόμους. Μάλλον όμως η κοινωνία μας δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχθεί τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Και οι καταστηματάρχες αποδεικνύεται, ότι δεν επιθυμούν να έχουν πελάτες άτομα με αναπηρία. Ίσως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται ο καθένας είναι το προσωπικό του συμφέρον. Ειδικά όταν δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία επιβολή προστίμου, αφού όλα αυτά γίνονται υπό την ανοχή της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς καταστρατηγούνται όλα τα δικαιώματα των Α.μεΑ., για μια ακόμη φορά, για μια ακόμη χρονιά, για μια ακόμη καλοκαιρινή περίοδο στη Ν. Ηρακλείτσα.

                                                             Με εκτίμηση, για την Δ.Ε.

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΡΕΜΥΔΑΣ ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ                                              ΜΑΟΥΝΑΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΚΩΝ/ΝΟΣ

Πηγή: Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου