Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

10 + 1 ταινίες που βασίζονται σε παιδικά βιβλία

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποφάσισε να διασκευάσει Ρόαλντ Νταλ σε μία φαντασμαγορική και αστεία περιπέτεια που μένει αρκετά πιστή στο πνεύμα του βιβλίου του βρετανού συγγραφέα. Είναι μία ευτυχής συνάντηση ενός αγαπημένου παιδικού βιβλίου με τη μεγάλη οθόνη. Στη διάρκεια, όμως, των ετών υπήρξαν και άλλες τέτοιες ευτυχείς συναντήσεις.

Το in.gr συγκέντρωσε 10 + 1 καλές ταινίες που βασίζονται σε παιδικά βιβλία:

Ο Μάγος του Οζ (1939)

Πολλές ταινίες προσπάθησαν να αναβιώσουν τη μαγεία του Μάγου του Οζ. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει από πάνω της, η ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ (επισήμως γιατί ανεπίσημα συνεργάστηκαν αρκετοί ακόμα σκηνοθέτες, ανάμεσά τους και ο Τζορτζ Κιούκορ) παραμένει σύγχρονη και... μαγική. Τρυφερή, αστεία και επιδραστική, η αξία της οποία δύσκολα θα ξεπεραστεί για έναν απλό λόγο. Γιατί κάθε φορά που η Ντόροθι τραγουδά το «Over The Rainbow» ή λέει: «There is no place like home», δεν μπορείς παρά να φανταστείς ότι κάπου εκεί βρίσκεσαι και εσύ.

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959)

Προσπάθειες μεταφοράς του έργου του Ιουλίου Βερν στο σινεμά έχουν γίνει αρκετές φορές, όχι πάντα με την αναμενόμενη επιτυχία. Το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης του Χένρι Λέβιν αποτελεί μία από τις καλές μεταφορές βιβλίου του Ιουλίου Βερν στο σινεμά, περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές στα έγκατα της γης και μερικά εντυπωσιακά -για την εποχή τους- εφέ με δεινοσαύρους. Ο Τζέιμς Μέισον ερμηνεύει τον Λίντενμπροκ.

Μαίρη Πόππινς (1964)

Η Μαίρη Πόππινς θα είναι για πάντα η αγαπημένη, αυστηρή νταντά που μπορεί να πετάει, μπορεί να κάνει το φάρμακο γλυκό με μία «κουταλιά ζάχαρη», ξέρει τι σημαίνει «Σουπερκαλιφρατζολιστικεξπιαλιντόσιους» και έχει τη μορφή και τη φωνή της Τζούλι Άντριους (τουλάχιστον μέχρι να δούμε την Έμιλι Μπλαντ στον ρόλο της νταντάς). Μία από τις καλύτερες στιγμές της Disney.

Ο Βίλι Βόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (1971)

Μπορεί ο Τζόνι Ντεπ να προσπάθησε πολύ (και να τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό) να παίξει τον Βίλι Βόνκα, όμως η καλύτερη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρόαλντ Νταλ είναι εκείνη του 1971 με τον Τζιν Γουάιλντερ στον ρόλο του παράξενου σοκολατοποιού. Η ταινία διαθέτει το λίγο πιο σαρδόνιο χιούμορ του Ρόαλντ Νταλ και συνοδεύει παιδικές αναμνήσεις.

The Princess Bride (1987)

Το βιβλίο μάλλον κανείς δεν το θυμάται, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν που είχε γράψει και το βιβλίο. Ένας παππούς διαβάζει στο εγγόνι του ένα παραμύθι και ο θεατής μεταφέρεται σε έναν κόσμο μαγικό. Ρόμπιν Ράιτ και Κάρι Έλγουες αναλαμβάνουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μία ταινία που έχει αγαπηθεί πολύ.

Μικρές Κυρίες (1994)

Οι Μικρές Κυρίες έχουν μεταφερθεί αρκετές φορές στον κινηματογράφο. Πολύ γνωστά ονόματα του κινηματογράφου συναντάμε στην μεταφορά από την Γκίλιαν Άρμστρονγκ που καταφέρνει να αφηγηθεί με ενδιαφέροντα τρόπο την ιστορία των αδελφών Μαρτς στην Αμερική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις ΗΠΑ. Σούζαν Σάραντον, Γουινόνα Ράιντερ, Γκάμπριελ Μπερν, Κίρστεν Ντανστ, Κλερ Ντέινς, Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστούν.

Λέμονι Σνίκετ: Μια σειρά από ατυχή γεγονότα (2004)

Δεν σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία και το Netflix ετοιμάζει τώρα μία σειρά που βασίζεται στα βιβλία του «Λέμονι Σνίκετ» (πρόκειται φυσικά για ψευδώνυμο), αλλά η μεταφορά του Μπραντ Σίμπερλινγκ βασισμένη στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς που αφηγούνται την σκοτεινή ιστορία τριών ορφανών που τα κυνηγά ο Κόμης Όλαφ, ήταν αρκετά καλή. Εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια και ένας απόλυτα ταιριαστός Τζιμ Κάρεϊ στον ρόλο του Κόμη. 

Hugo (2011)

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι αυτός που μας έχει συνηθίσει στα παραμύθια, αλλά ο Μάρτιν Σκορσέζε κατάφερε να μας εντυπωσιάσει με ένα σινεφίλ παραμύθι. Στο Hugo ένα αγόρι συναντά έναν ηλικιωμένο άνδρα και μαθαίνει ότι πρόκειται για έναν μάγο του σινεμά. Ο Σκορσέζε καταφέρνει να κλείσει στην ταινία του όλη τη μαγεία του κινηματογράφου, σε μία από τις καλύτερες παιδικές ταινίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Χάρι Πότερ (2001 - 2011)

Δεν μπορείς να μην λατρέψεις τον Χάρι Πότερ. Είτε πρόκειται για τα πρώτα «αθώα» χρόνια του, είτε για τις λίγο πιο σκοτεινές ταινίες (όπως ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν), είτε για τις εντυπωσιακές μάχες του φινάλε, η σειρά ταινιών που βασίζεται στα βιβλία της Τζόαν Ρόουλινγκ διαθέτουν πολλά που θα αγαπήσουν φαν και μη του βιβλίου: μαγεία, καλές ερμηνείες, ευαισθησία. 

Where the Wild Things Are (2009)

Ο Σπάικ Τζόνζε δεν θα μπορούσε να γυρίσει μία συμβατική παιδική ταινία. Το Where the Wild Things Are (2009) είναι αρκετά θλιμμένο και λυρικό και όμορφο και συμβολικό -όπως κάθε παραμύθι. Βασισμένο στο βιβλίο του Μορίς Σεντάκ αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού που το σκάει από το σπίτι του και φτάνει σε ένα νησί όπου μερικά παράξενα πλάσματα τον υποδέχονται ως βασιλιά τους.

Από τη Γη στη Σελήνη (2013)

Ο Άγγελος Σπάρταλης χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τεχνική κολάζ για ναμεταφέρει στην οθόνη το Από τη Γη στη Σελήνη του Ιουλίου Βερν. Το αποτέλεσμα είναι μία ταινία απολαυστική, αστεία, σύγχρονη, μία πολύ ενδιαφέρουσα -και πρωτότυπη- μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου.

Αγγελική Στελλάκη
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου