Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Μπες στο σπίτι όπως στο τζαμί

Ζευγάρια παπούτσια τακτικά στοιχισμένα στην είσοδο και μέσα στο σπίτι όλη η οικογένεια με παντόφλες ή κάλτσες. Καθόλου glossy εικόνα, καθόλου ερωτική, πολύ βαρετή, αλλά μάλλον υγιεινή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο 421.000 διαφορετικά βακτήρια φτιάχνουν αποικίες στα παπούτσια μας. Για τις ανάγκες της μελέτης οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών εξετάστηκαν στο τέλος της χρονικής περιόδου και καταμετρήθηκαν τα βακτήρια. Κολοβακτηρίδια βρέθηκαν στις σόλες του 96% των παπουτσιών που μπήκαν στο μικροσκόπιο, ενώ το επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο E. Coli ανιχνεύθηκε στο 27% των παπουτσιών που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, μαζί με επτά άλλα είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Klebsiella pneumoniae, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος, και του Serratia ficaria, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Ο λόγος για τον οποίο στήνεται αυτό το πάρτι βακτηριδίων είναι ότι καθημερινά περπατάμε στον δρόμο ανάμεσα σε περιττώματα πουλιών και σκύλων και επισκεπτόμαστε κοινόχρηστες τουαλέτες (σε όλα αυτά καιροφυλακτεί το E. Coli). Τα βακτήρια μπορούν να μας «ακολουθήσουν» μέσω των παπουτσιών μας έως το σπίτι μας και να μολύνουν τον προσωπικό μας χώρο. 

To δάπεδο στις κοινόχρηστες τουαλέτες έχει αποδειχθεί ότι φιλοξενεί περίπου 800.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, τη στιγμή που ο μέσος όρος για το κάθισμα της τουαλέτας είναι μόλις 20 ανά τετραγωνικό εκατοστό!

Οι κίνδυνοι, όμως, δεν σταματούν στα βακτήρια, καθώς τα παπούτσια φέρνουν μαζί τους στο σπίτι ό,τι συναντήσουν στο διάβα τους: χημικά από τα φυτοφάρμακα για τον κήπο και το γκαζόν, τοξικά από την άσφαλτο, βενζίνη και λάδια από τον δρόμο. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; 

Οι ερευνητές προτείνουν καλό πλύσιμο με σαπούνι που μπορεί να μειώσει την παρουσία των βακτηρίων στα παπούτσια κατά 90% ή και περισσότερο. Ακόμη, συχνό καθάρισμα του σπιτιού και αφαίρεση των υποδημάτων αμέσως μόλις περάσουμε την εξώπορτα.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Μην ομιλείτε στον οδηγό
Πολλοί πιστεύουν πως το να μιλάμε στο κινητό με το handsfree όταν οδηγούμε είναι ασφαλές. Αυτό, όμως, είναι λάθος, δηλώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Το handsfree αποσπά εξίσου την προσοχή, διότι οι συζητήσεις ακούσια κάνουν τον οδηγό να φαντάζεται αυτά για τα οποία κουβεντιάζει. Αυτή η νοερή απεικόνιση δρα ανταγωνιστικά με τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει ο οδηγός από τον δρόμο και έτσι ελαττώνεται η οπτική αντίληψή του, με ολέθριες συνέπειες. Επομένως, το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι ασφαλές μόνο όταν είναι απενεργοποιημένο. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε, οι συζητήσεις επηρεάζουν την όρασή μας, αφού μας ωθούν να «βλέπουμε» τον εσωτερικό, νοερό κόσμο αντί για τον πραγματικό, εξωτερικό.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
Χρωματοθεραπεία για το κάπνισμα
Ερευνητές ανακάλυψαν πως το ασχημότερο χρώμα στον κόσμο είναι το Pantone 448C. Πρόκειται για μια απόχρωση του καφέ που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε λάσπη, πίσσα και βρωμιά. Σκοπός της έρευνας ήταν να βρεθεί το απεχθέστερο χρώμα ώστε να τοποθετηθεί στα πακέτα των τσιγάρων και να αποτρέπει τους θεριακλήδες από το κάπνισμα. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης της Αυστραλίας και κατόπιν το χρώμα τοποθετήθηκε σε πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν εκεί. Σύντομα, μάλιστα, η απεχθής απόχρωση θα χρησιμοποιηθεί και σε πακέτα τσιγάρων στην Ευρώπη.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου