Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Στοπ στις αυτοεκδόσεις συγγραμμάτων από πανεπιστημιακούς

«Τέρμα» η δυνατότητα αυτοέκδοσης των επιστημονικών συγγραμμάτων τους που είχαν ως σήμερα οι καθηγητές πανεπιστημίου, με υπουργική απόφαση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η πολιτική αυτή έχει δύο πλευρές: από τη μια το κράτος θα κερδίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ, καθώς η αυτοέκδοση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων φορολογούνταν ελάχιστα, από την άλλη όμως ευνοεί τους εκδοτικούς οίκους που θα γίνουν οι μοναδικοί «παίκτες» στο παιχνίδι των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Όπως λένε στελκέχη του υπουργείου Παιδείας στο «Βήμα», σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι για έναν πανεπιστημιακό για να εκδώσει το βιβλίο του, που θα δοθεί στη συνέχεια δωρεάν στους φοιτητές, αλλά οι ίδιοι μπορούν και να το εκμεταλλευτούν εκτός πανεπιστημίου: να το βγάλει σε έναν εκδοτικό οίκο ή να το αυτοεκδώσει. Σε κάθε περίπτωση αυτό γίνεται με χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας. Με την πολιτική αυτή το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει να κερδίσει 15 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση που προωθεί τώρα το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά όποιος θέλει να βγάζει βιβλία θα πρέπει ή να δημιουργήσει εκδοτική εταιρεία ή να ζητήσει τη βοήθεια ενός εκδότη.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας οι οποίες αναμένονται, οι εκδοτικοί οίκοι που διαθέτουν εξουσία διανομής διδακτικού συγγράμματος ή άδεια εκμετάλλευσής του οφείλουν να εγγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα «Εύδοξος» προκειμένου να διανέμουν τα διδακτικά αυτά συγγράμματα. Έτσι, τους χορηγείται ένας κωδικός πρόσβασης για την ταυτοποίησή τους στο σύστημα αυτό.

Η εγγραφή των εκδοτών στο σύστημα αυτό ανανεώνεται ανά ακαδημαϊκό έτος από τον ενδιαφερόμενο εκδότη.

Το αυτό ισχύει και για τους αυτοεκδότες, δηλαδή τους καθηγητές που διαθέτουν οι ίδιοι τα βιβλία τους, χωρίς να υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και στην έκδοση τιμολογίου, κάτι που θα ισχύσει μέχρι το εαρινό εξάμηνο 2016-17.

Με τα συγγράμματά του ο κάθε ο εκδότης πρέπει να αναρτά στο σύστημα του υπουργείου Παιδείας την τιμή κόστους για κάθε ένα απο αυτά μέχρι την 30ή Μαΐου του κάθε έτους, ενώ για το πρώτο έτος από της δημοσιεύσεως της παρούσης, καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή Ιουλίου.

Αντίστοιχα και τα τμήματα των ΑΕΙ γράφονται στο ίδιο σύστημα και καθορίζουν τις ανάγκες τους.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου