Ο Αλέξης Αλεξόπουλος MD, MRCPCH, Παιδίατρος - Παιδοδερματολόγος, εξειδικευμένος στην Παιδιατρική Δερματολογία στο Νοσοκομείο "Great Ormond St Hospital For Sick Children" του Λονδίνου, εξηγεί στοΥγείαonline.gr , ποια είναι τα συνηθέστερα τσιμπήματα εντομών στα παιδιά το καλοκαίρι και πως αντιμετωπίζονται.
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπήματα των διαφόρων εντόμων στα παιδιά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά.
Η αντίδραση ενός παιδιού σε ένα τσίμπημα εξαρτάται από την ευαισθησία που έχει στο δηλητήριο του συγκεκριμένου εντόμου.
Ενώ τα περισσότερα παιδιά έχουν μόνο ήπιες αντιδράσεις, εκείνα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια εντόμων μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και να απαιτηθεί επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.
Αν και τα τσιμπήματα των εντόμων μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, συνήθως αρχίζουν να εξαφανίζονται από την επόμενη μέρα και δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία από γιατρό.
Για την ανακούφιση του κνησμού (φαγούρας) που συνοδεύει τα τσιμπήματα από κουνούπια, μύγες, ψύλλουςκαι κοριούς, εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα ή / και ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα, που περιέχει καλαμίνη, ελεύθερα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού σας, εκτός από τις περιοχές γύρω από τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Εάν το παιδί σας το έχει τσιμπήσει μια σφήκα ή μια μέλισσα, μουσκέψτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο.
Διατηρήστε τα νύχια του παιδιού σας κοντά και καθαρά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης κατά το ξύσιμο. Σε περίπτωση επιμόλυνσης, το σημείο του τσιμπήματος θα γίνει πιο κόκκινο, μεγαλύτερο και πιο πρησμένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε εκροή κιτρινωπού υγρού ή το παιδί σας να εμφανίσει πυρετό. Ο παιδίατρός σας θα πρέπει να εξετάζει κάθε μολυσμένο τσίμπημα αμέσως, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά τοπικά ή συστηματικά.
Καλέστε τον παιδίατρό σας άμεσα σε γνωστή αλλεργία του παιδιού σε σφήκες ή μέλισσες, όπως επίσης πριν να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, όπως κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη ή αντισταμινικά από του στόματος.
Καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα μετά από τσίμπημα:
• Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή ή ξηρό βήχα
• Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια των αισθήσεων
• Κνίδωση ή φαγούρα σε όλο το σώμα
• Υπερβολικό οίδημα κοντά στα μάτια, στα χείλη ή τη γεννητική περιοχή που καθιστά δύσκολο για το παιδί να δει, να φάει, ή να ουρήσει
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
Πηγή: Υγεία Online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου