Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ομάδες υποστήριξης γονέων για παιδιά με αυτισμό στη Μεσσηνία

Ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού πρόκειται να ξεκινήσουν στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας. Πρόκειται για το Cygnet, ένα δομημένο πρόγραμμα με απώτερο στόχο την εκπαίδευση των γονέων στην κατανόηση του αυτισμού. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως τόπος συνάντησης γονέων προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους όσο και τη δική τους.

Το βασικό πρόγραμμα Cygnet, παρουσιάζεται σε ομάδες περίπου 12 ατόμων και είναι χωρισμένο σε έξι συναντήσεις, διάρκειας δυόμισι έως τριών ωρών η κάθε μία και μια πιθανή μετέπειτα συνεδρία παρακολούθησης (follow-up). Θα εφαρμοστεί από πιστοποιημένες εκπαιδεύτριες Cygnet στο χώρο του Κέντρου Ημέρας και απευθύνεται σε γονείς, φροντιστές και συνοδούς παιδιών με αυτισμό. Οι συναντήσεις θα έχουν το εξής περιεχόμενο: 1η συνάντηση, με θέμα «Τι είναι οι καταστάσεις αυτιστικού φάσματος;». 2η συνάντηση, «Επικοινωνία». 3η συνάντηση, «Αισθητηριακά θέματα». 4η συνάντηση, «Κατανόηση συμπεριφοράς». 5η συνάντηση, «Διαχείριση συμπεριφοράς». 6η συνάντηση, «Επιλογή αποφασισμένη από γονείς -φροντιστές». Η συνάντηση παρακολούθησης (follow-up) θα ακολουθήσει τρεις μήνες μετά. 

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε στην Αγγλία από το Barnado’s το 2003. Τα αποκλειστικά δικαιώματα στην Ελλάδα και την επιμέλεια του υλικού έχει η ομάδα εργασίας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών (ΕΨΥΜΕ).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα του Κέντρου Ημέρας, τηλεφωνικώς στο 27213 01191 ή στο e-mail: "autism.kalamata@gmail.com". 

Πηγή: eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου