Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Ο εμπρηστικός λόγος του Τραμπ βρίσκει απήχηση στα σχολεία των ΗΠΑ

Καθηγητές και αρκετοί γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα φαινόμενο που μάλλον ήταν θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνισή του. Μαθητές σε σχολεία των ΗΠΑ υιοθετούν την επιθετική και ξενοφοβική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας στο στόχαστρό τους λατίνους ή μουσουλμάνους μαθητές. Λένε πράγματα όπως «θα απελαθείς», «δεν γεννήθηκες σε αυτή τη χώρα» λέει στη βρετανική εφημερίδα Guardian η 49χρονη καθηγήτρια σε σχολείο της Καλιφόρνια Τρέισι Ίνγκλχαρτ. Η εφημερίδα επικαλείται online έρευνα σε δείγμα 2.000 δασκάλων σε παιδιά 12 ετών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016. Παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται ότι η έρευνα δεν έγινε με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για να είναι αντιπροσωπευτική, ωστόσο, δείχνει μια τάση. «Τα ίδια είδαμε παντού» δήλωσε η Μορίν Κοστέλο που ασχολήθηκε με τα ευρήματα της έρευνας. «Μεξικανικής προέλευσης μαθητές ή μουσουλμάνοι νιώθουν φόβο» συνεχίζει. Πάνω από 2/3 των δασκάλων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο σημείωσαν ότι οι μαθητές τους -ιδιαίτερα οι παραπάνω κατηγορίες-φοβούνται για το μέλλον τους, σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος.Ιδού ορισμένα από όσα περιγράφουν οι ίδιοι οι καθηγητές:
Σε σχολείο της Βορείου Καρολίνας, «λατίνοι» μαθητές κουβαλούν το πιστοποιητικό γεννήσεως γιατί φοβούνται την απέλαση.
Σε νηπιαγωγείο του Τενεσί παιδάκι ρωτά καθημερινά τη δασκάλα του «αν φτιάχτηκε το τείχος» (σ.σ. το τείχος που υπόσχεται να φτιάξει ο Τραμπ για να κρατήσει μακριά τους Μεξικάνους).
Στο Ουσικόνσιν ένα φιλικό παιχνίδι αμερικάνικου ποδοσφαίρου πήρε άλλη τροπή, όταν κορίτσια από την εξέδρα άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα «Donald Trump, build that wall» (Τραμπ, χτίσε το τείχος) σε μη λευκούς παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Στα παιδιά των 12-13 ετών το ύφος του Τραμπ έχει απήχηση. «Τους αρέσει ο θορυβώδης και αυθάδης τρόπος του» λέει η Μορίν Κοστέλο.

Ο Φίλιπ Κάρτερ, γλωσσολόγος σε Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έχει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον στο επόμενο βιβλίο του. Ο ίδιος εκτιμά ότι η νεοϋορκέζικη προφορά και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο υποψήφιος (όπως όλα δείχνουν) των Ρεπουμπλικάνων, μοιάζουν αρκετά επαναστατικά για τα αγόρια λευκών οικογενειών. Πάντως, σε πιο φιλελεύθερες οικογένειες, τα παιδιά μοιράζονται την περιφρόνηση που νιώθουν οι γονείς για έναν υποψήφιο που αποκαλεί τους μεξικανούς βιαστές και απειλεί να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους. «Τις προάλλες είπα κάτι στον γιο μου, του έκανα παρατήρηση και εκνευρίστηκε. 'Σταμάτα να γίνεσαι Ντόναλντ Τραμπ' ήταν η απάντησή του. Σαν να ήθελε να μου πει 'σταμάτα να γίνεσαι σπαστικός'» λέει ο Όσκαρ ντε λα Τόρες μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
 
Πηγή : in. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου