Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Δικαστές μαθαίνουν πώς να εξετάζουν κατηγορούμενους στο φάσμα του Αυτισμού.

Pittsburgh- Ο δικαστής Tom Swan και η οικογένειά του ζουν με τον αυτισμό κάθε μέρα. Έτσι ο Swan γνωρίζει πολύ καλά το πώς η αναπτυξιακή διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις απαντήσεις που δίνουν τα άτομα με αυτισμό (όπως ο 19χρονος γιος του) όταν βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Αν του διαβάσετε τα δικαιώματά του και τον ρωτήσετε αν τα κατάλαβε, θα σας απαντήσει ναι» λέει ο Swan, ο οποίος ορκίστηκε στη θέση αυτή τον Ιανουάριο. “Αν τον ρωτήσετε όμως τι σημαίνουν αυτά τα δικαιώματα δεν μπορεί να σας απαντήσει”. 

Ο Swan είναι 1 από τους 1.000 περιφερειακούς δικαστές στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας που καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα για το πώς χειρίζονται άτομα με αυτισμό όλων των ηλικιών όταν εμφανίζονται ως κατηγορούμενοι στα δικαστήριά τους. 

Σύμφωνα με απογραφή του 2009 το Health Department’s Bureau of Autism Services, 20.000 άτομα με αυτισμό έγιναν αποδέκτες των κρατικών υπηρεσιών της Πενσυλβάνια. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε το 2014 σε 55.000 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας απογραφής. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερα άτομα με αυτισμό έρχονται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα, στοιχείο που δυσκολεύει και αποτελεί πρόκληση για τους δικαστές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις δυσκολίες στην επικοινωνία, τις κοινωνικές καταστάσεις και την συμπεριφορά που αποτελούν χαρακτηριστικά του αυτισμού και μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. 

Οι άνθρωποι με αυτισμό τείνουν να αντιλαμβάνονται τα πράγματα πολύ κυριολεκτικά. Μπορεί να είναι νευρικοί/ ανήσυχοι. Και η έλλειψη βλεμματικής επαφής θα μπορούσε να ερμηνευτεί λανθασμένα ως έλλειψη σεβασμού, εξηγεί η Heidi Buckley, αντιπρόεδρος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Autism Society του Pittsburgh. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη η επαφή με το δικαστικό σύστημα, ωστόσο όταν εμπλέκεται σαν παράγοντας και ο αυτισμός, τότε είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία στα χέρια τους να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις, αναφέρει .

«Οι δικαστές ήταν εξαιρετικά δεκτικοί» ανέφερε η Tammy Hughes, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Duquesne. Η Hughes είναι μέρος μιας εθνικής ομάδας που χρηματοδοτείται από το κράτος και την Autism Society, προκειμένου να παρέχει εκπαίδευση μέσω διαλέξεων και βίντεο. Περίπου 30-40 δικαστές συμμετέχουν σε αυτές τις μηνιαίες συνεδρίες που άρχισαν το Φθινόπωρο και θα ολοκληρώνονται τον Μάιο (του 2016), εξηγεί η Hughes. «Είναι η πιο σημαντική δουλειά που έχουμε κάνει» αναφέρει ο Buckley. «Είναι τόσο πρακτικό που μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων». 

Πάρα πολλά επίπεδα

Ο δικαστής Blaise Larotonda εξηγεί ότι συνήθως κάνει μια συγκεκριμένη ερώτηση όταν κάποιο νεαρό άτομο έρχεται στην αίθουσα δικαστηρίου του: «Υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να γνωρίζω;». Αυτή η ερώτηση είναι συνήθως αρκετή για να αποσπάσει πληροφορίες από την αστυνομία ή την οικογένεια σχετικά με την ύπαρξη κάποιας αναπηρίας που θα πρέπει να λάβει υπόψη του πριν πάρει μια απόφαση, εξηγεί ο Larotonda. Συμμετείχε στη δημιουργία των εκπαιδευτικών βίντεο, όπως και ο Swan και ο γιος του. “Υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα του αυτισμού τώρα», ανέφερε. 

Στις συνεδρίες οι δικαστές διδάσκονται ποια χαρακτηριστικά/ ποιες συμπεριφορές να προσέχουν και τι ακριβώς σημαίνουν, εξηγεί η Hughes. Για παράδειγμα, ένας δικαστής μπορεί να δει ένα άτομο να κλείνει τα αυτιά του τα μάτια του και να το θεωρήσει έλλειψη συνεργασίας. Ωστόσο, σε ένα άτομο μα αυτισμό οι κινήσεις αυτές μπορεί να υποδηλώνουν μια προσπάθεια να ηρεμήσει, όταν νιώθει υπερφόρτωση από τα πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα. «Αυτό που βλέπουμε πολλές φορές με τα άτομα σε θέσεις εξουσίας και τα παιδιά με αυτισμό είναι ότι είναι ότι δεν παραδέχονται ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι».

Αντίληψη και πραγματικότητα

Ο δικαστής Jason Buczak από την Washington χαρακτήρισε την εκπαίδευση ως διαφωτιστική. «Νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη, ευεργετική, επειδή πολλές φορές η αντίληψή μας είναι και η πραγματικότητά μας». Ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να ανταποκρίνεται κατάλληλα, σύμφωνα με την Diana Fishlock, εκπρόσωπο του Τμήματος Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (Department of Human Services). «Μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι έχουν παραβιάσει κάποιο νόμο. Η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι εκδήλωση κοινών κοινωνικών ελλειμμάτων». Η εκπαίδευση θα βοηθήσει τους δικαστές να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και να εξασφαλίζουν ότι το άτομο με αυτισμό θα δεχτεί την κατάλληλη βοήθεια. 

Ο δικαστής Anthony Bompiani ανέφερε ότι είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζει πώς να κάνει τις σωστές ερωτήσεις και πώς μπορεί να εξηγεί μια κατάσταση σε έναν κατηγορούμενο με αυτισμό. «Τουλάχιστον τώρα ξερουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα». 

Πολλοί δικαστές που πήραν μέρος στην εκπαίδευση επανεξετάζουν πλέον τις προηγούμενες εμπειρίες τους στο δικαστήριο και αναρωτιούνται αν είχαν κάνει τις σωστές ερωτήσεις στα άτομα με αυτισμό, εξηγεί ο Hughes. Σε μ

Σε μερικές περιπτώσεις, ο δικαστής Larotonda έχει ασχοληθεί με περιπτώσεις όπου ο αυτισμός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας και ανυπομονεί να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις από την εκπαίδευση αυτή. «Υπάρχουν τόσο πολλά επίπεδα του αυτισμού τώρα. Από πού να αρχίσεις;» λέει. «Ο κόσμος αλλάζει και θα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς μαζί του». 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου