Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Eκστρατεία UNICEF: Διασημότητες συμμετέχουν για την επανένωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους

Αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και άλλες διασημότητες κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους στη Βρετανία.

Εγκαινιάζοντας μια εκστρατεία της UNICEF για το θέμα αυτό, ο πρωταθλητής του τένις Άντι Μάρεϊ και ο ηθοποιός Ρότζερ Μουρ κάλεσαν την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να δεχτεί να φιλοξενήσει περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη UNICEF δεκάδες χιλιάδες ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα έχουν σκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη μολονότι πολλά από αυτά έχουν συγγενείς που διαμένουν μόνιμα στη Βρετανία. "Για αυτά τα παιδιά η ευκαιρία να επανενωθούν με την οικογένειά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να τους αλλάξει τη ζωή. Θα διασφαλίζαμε έτσι ότι θα τα προφυλάξουμε από τη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση", είπε ο Μάρεϊ.

"Υπάρχουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ευρώπη που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στους συγγενείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο παρ' ότι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να έρθουν εδώ με ασφάλεια. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα", τόνισε από την πλευρά του ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας, Κρις Χόι.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση που αναφέρει ως παράδειγμα η UNICEF είναι εκείνη του 16χρονου Μπιλάλ. Ο έφηβος έφυγε από τη Συρία όταν ήταν ακόμη 14 ετών για να βρει τον αδελφό του στο Λονδίνο και χρειάστηκε να ταξιδέψει μόνος του για πάνω από έναν χρόνο μέχρι να καταφέρει να ενωθεί μαζί του. "Όταν έφτασα στη Γαλλία έπρεπε να περιμένω στη Ζούγκλα του Καλαί επί επτά μήνες. Ήταν πραγματική κόλαση", είπε ο ίδιος ο Μπιλάλ. "Είδα ανθρώπους να προσπαθούν να δραπετεύσουν. Είδα ανθρώπους να τους ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου. Θέλω οι άνθρωποι σαν εμένα, που έχουν οικογένεια στο ΗΒ, να έρθουν εδώ με ασφάλεια. Η αναμονή είναι πολύ μακρά και πάρα πολλά παιδιά υποφέρουν" συνέχισε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι τα παιδιά που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία είναι "σχετικά ασφαλή" αφού φτάσουν στην Ευρώπη. Η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί να ενθαρρύνει και άλλους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων, να επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τη Δύση.

Τον Απρίλιο το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα μετεγκατασταθούν στη χώρα 3.000 προσφυγόπουλα από τη Συρία και άλλες χώρες τα οποία σήμερα ζουν σε καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η UNICEF επισήμανε ότι αν το υπουργείο διέθετε άλλους 10 υπαλλήλους για να εργαστούν πάνω στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών τα 157 ασυνόδευτα παιδιά που σήμερα βρίσκονται στο Καλαί και έχουν συγγενείς στη Βρετανία θα μπορούσαν να ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Την εκστρατεία της UNICEF στηρίζουν επίσης οι τραγουδίστριες Τζέσι Γουέαρ και Έμμα Μπάντον, ο ηθοποιός Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και το μοντέλο Κλόντια Σίφερ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου