Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό: Σημαντικός ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό η Εταιρεία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων, αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού, ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψή της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι μια νόσος που εκδηλώνεται πολύ συχνά σε βρέφη διαταράσσοντας τους πρώτους μήνες ζωής τους. Παρόλο που ο τρόπος για να προστατευθεί το μωρό είναι εύκολος και απλός, με ένα εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα, φαίνεται ότι πολλοί γονείς δεν το γνωρίζουν. Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό είναι η συχνότερη αιτία σοβαρής διάρροιας σε βρέφη και μικρά παιδιά. Η γαστρεντερίτιδα σε χώρες όπως η δική μας δεν είναι θανατηφόρος νόσος, μπορεί όμως να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο μωρό και την οικογένειά του, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες η νοσηλεία σε νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη.

Να σημειωθεί ότι μόνο 1 στα 65 περιστατικά απαιτεί νοσηλεία, ενώ 1 στα 5 περιστατικά απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό. Για το 40% των νοσηλειών σε παιδιά και βρέφη με σοβαρή διάρροια ευθύνεται ο ροταϊός.

Το κόστος για το οικογενειακό περιβάλλον είναι σε χρήμα, μειωμένη παραγωγικότητα των γονιών στην εργασία τους και ψυχολογικές επιπτώσεις για το παιδί, ενώ και για το σύστημα υγείας κοστίζει η ιατρική φροντίδα, η νοσηλεία και τα φάρμακα. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν μέσω του εμβολιασμού. Άλλοι τρόποι προφύλαξης από το ροταϊό είναι το καλό πλύσιμο των χεριών σε τακτά χρονικά διαστήματα, η προαγωγή του έγκαιρου και αποκλειστικού θηλασμού και η βελτιωμένη ύδρευση και αποχέτευση.

Είναι σημαντικό όλοι οι γονείς με βρέφη και μικρά παιδιά να είναι ενημερωμένοι για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους με έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο με ένα πόσιμο εμβόλιο, το οποίο συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών καθώς και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος μάλιστα συστήνει την εισαγωγή του εμβολίου σε όλα τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών.

Και όπως λένε οι ειδικοί, αν το πρώτο βήμα είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός για την αποφυγή της λοίμωξης, το επόμενο βήμα για την προστασία του παιδιού είναι η επίσκεψη του σε γιατρό.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, κυκλοφορεί και ένα εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό παραμύθι με τίτλο«Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς» , το οποίο έγραψε η ηθοποιός και συγγραφέας κα Κάρμεν Ρουγγέρη. Η ίδια αναφέρει ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το χαμόγελο των παιδιών, και δήλωσε χαρούμενη που μέσω αυτού του βιβλίου θα συμβάλει στην ενημέρωση των γονέων αλλά και στη διασκέδαση των παιδιών.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016 και αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών για την ενημέρωση των γονέων, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις για την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς» καθώς επίσης και τη δημιουργία του ενημερωτικού ιστότοπου www.rotavirus.gr.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου