Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Κυκλαδικό Μουσείο - Ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά όλο τον Απρίλιο

Διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική, για μικρούς και μεγάλους κάθε Σάββατο και Κυριακή. Και πρόγραμμα για παιδιά από 2 ετών.

Συμβουλή: τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα. Σίγουρα θα φύγουν λερωμένα. Μέσα στο Κυκλαδικό Μουσείο θα κάνουν κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, θα πλάσουν με πλαστελίνη, θα κάνουν κολάζ, θα ακούσουν μουσική, θα ανακαλύψουν τις συλλογές του μουσείου αλλά θα έρθουν και σε επαφή με την ποίηση του Ρίτσου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

«Η στρουθοκάμηλος και ο ιπποπόταμος» Παίζοντας με ανακυκλώσιμα υλικά!
Εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακή 3 Απριλίου 2016 11:30-13:00 Κυριακή 10 Απριλίου 2016 11:30-13:00
Ήταν και ...δεν ήταν ένας ιπποπόταμος. Μια μέρα πάτησε το αυγό μιας στρουθοκαμήλου. Αυτό ήταν! Ξεκίνησε πόλεμος μεγάλος. Από τη μια ήταν τα πουλιά και από την άλλη όλα τα ζώα. Ποιος νίκησε; Ελάτε στο εργαστήριο του Απρίλη για να το μάθετε.
Γονείς και παιδιά θα χωριστούμε σε ομάδες, θα διαλέξουμε από ένα ζώο και θα το κατασκευάσουμε με ανακυκλώσιμα υλικά. Χαρτόκουτα μεγάλα και μικρά, ρολά από χαρτί κουζίνας και τουαλέτας, αυγοθήκες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, θα συνθέσουν τα μέλη του ζώου. Θα τα κολλήσουμε με ταινίες και κόλλα και στη συνέχεια θα τους δώσουμε χρώμα.
Οι κατασκευές με μεγάλα υλικά αναγκάζουν το παιδί να εξασκήσει διαφορετικούς μυς αλλά και τις πιο αδρές κινητικές του δεξιότητες. Τα παιδιά παρατηρούν την ισορροπία των υλικών και ανακαλύπτουν τον πιο κατάλληλο τρόπο για να τα συνδέσουν.
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
«Ο Ζυμαράκης και ο Λύκος» Μια ιστορία κι ένα εργαστήριο μέσα από μια τρύπα!
Κυριακή 17 Απριλίου 2016 11:30-13:00, Σάββατο 23 Απριλίου 2016 11:00-12:30
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Ζυμαράκης. Μια μέρα αποφάσισε να φύγει από σπίτι του για να γνωρίσει τον κόσμο. Δεν ήξερε όμως πως εκεί έξω παραμόνευε...
Σε αυτό το εργαστήρι, η ιστορία μας ζωντανεύει μέσα σε ένα ρολό χαρτί υγείας. Με αφορμή τα έργα της εικαστικού Anastassia Elias που δημιουργεί μικροσκοπικούς, μαγικούς κόσμους μέσα σε ρολά από χαρτί υγείας, θα χωρέσουμε τους ήρωες του παραμυθιού και τους κόσμους που τους περιβάλλουν, μέσα σε αυτό το μικρό χώρο κι αυτό θα είναι η σκηνή μας.
Αφού αφήσουν το μικρόκοσμο του παραμυθιού, τα παιδιά θα πάρουν πλαστελίνη, θα την πλάσουν και θα φτιάξουν μικροσκοπικούς ήρωες και πλάσματα για να τα χωρέσουν μέσα στην τρύπα ενός ρολού χαρτί υγείας.
Στο τέλος τα παιδιά θα παρουσιάσουν τη δική τους μικροσκοπική ιστορία με τη βοήθεια του φωτός και της σκιάς.
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου 

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 8-10 ΕΤΩΝ
Ελλάδα-Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου Ι
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 2 Απριλίου 11:00-13:00
Στίχοι και εικόνες από τα ποιήματα του Ρίτσου θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσής μας. Η ιστορία θα ξετυλιχτεί μέσα από μουσικοκινητικούς αυτοσχεδιασμούς και θα πάρει μορφή σε ένα κολλάζ με μεικτές τεχνικές.
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 2 Απριλίου 11:00-13:00
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Ελλάδα-Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου ΙΙ
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 10 Απριλίου 11:30-13:30
Μέσα από το ποίημα του Ρίτσου “Ανταλλαγές” η σημασία των πραγμάτων αλλάζει και, μαζί με αυτή, ο κόσμος ολόκληρος. Έννοιες και πράγματα αλλάζουν θέσεις και μεταμορφώνονται αδιάκοπα. Αυτή την έννοια της διαρκούς μεταμόρφωσης θα προσεγγίσουμε μέσα από αυτοσχεδιασμούς και χειροτεχνίες.
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Ελλάδα-Ποίηση του Γιάννη Ρίτσου ΙΙΙ
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 16 Απριλίου 11:00-13:00, 5-7 ετών
Για παιδιά 8-10 ετών: Κυριακή 17 Απριλίου 11:30-13:00,
Τα παιδιά ανακαλύπτουν λέξεις, ήχους ,μυρωδιές, ρυθμούς και μοτίβα στα ποιήματα του Ρίτσου και τα μεταμορφώνουν σε εικόνες. Οι εικόνες αυτές κατόπιν συνθέτουν μια νέα ιστορία με χρώματα και μεικτές τεχνικές, στα χέρια τω παιδιών.
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Κυκλαδικός Πολιτισμός
Πόσο αρχαίος ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός; Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες; Με τι μοιάζει ένα «βιολόσχημο», ένα «τηγανόσχημο» και μία «καντήλα»; Τι σχέση έχει μία πυξίδα με ένα γουρούνι; Τι είναι ο οψιανός, το κιννάβαρι και ο αζουρίτης; Μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων εικόνων και φαντασίας ανακαλύπτουμε την Κυκλαδική Συλλογή του μουσείου.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Νεοφύτου Δούκα, www.cycladic.gr
Πληροφορίες - Κρατήσεις τηλ: 210 7294220

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου