Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση: Η Μελίνα ντετέκτιβ

Πώς εξηγείς σε ένα μικρό παιδί τι σημαίνει άστεγος με απλό, κατανοητό, αλλά και ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να το τρομάξεις και χωρίς να ωραιοποιήσεις την κατάσταση; Μα φυσικά όπως εξηγείς και τις υπόλοιπες δύσκολες έννοιες: με ένα καλό παιδικό βιβλίο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το παιδικό βιβλίο “Η Μελίνα ντετέκτιβ” της Ιωάννας Μπαμπέτα (με την Ναταλία Καπατσούλια στην εικονογράφηση) που κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε παδιιά 7 ετών και πάνω. 

Ηρωίδα της ιστορίας η Μελίνα, ένα δυναμικό και ατίθασο κορίτσι με τη δική του προσωπικότητα που τολμάει να πάει κόντρα στα συνηθισμένα και να διαλέξει ένα ασυνήθιστο –για κορίτσι– επάγγελμα: ντετέκτιβ. Χωρίς να πτοείται από τα κοροϊδευτικά σχόλια και τα γέλια των συμμαθητών της αρχίζει την καριέρα της με μια πολύ σημαντική, αλλά απλή αποστολή: να βρει την ομπρέλα για τη θάλασσα στην αποθήκη. Και αφού η πρώτη αποστολή στέφεται με απόλυτη επιτυχία, περνάει στη δεύτερη, πιο δύσκολη και πιο φιλόδοξη: να βρει ένα χαμένο σκύλο και να εισπράξει τα 300 ευρώ της αμοιβής. Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα και σύντομα η μικρή πρωταγωνίστρια βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ενώ έχει βρει πολλούς αδέσποτους σκύλους στη γειτονιά, κανένας δεν είναι αυτός που ψάχνει. Μοναδική της ελπίδα είναι το διπλανό κλειστό σπίτι, όπου δεν επιτρέπεται να πηγαίνει, γιατί εκεί έχει βρει κατάλυμμα ένας “παράξενος τύπος” σύμφωνα με τη μαμά της. Πεπεισμένη ότι πρόκειται για τον κλέφτη (ή ακόμα και τον δολοφόνο του σκύλου) αρχίζει να κοιτά επίμονα μέσα από το παράθυρο τον ηλικιωμένο άντρα που κοιμάται στις εφημερίδες, ζει χωρίς έπιπλα και έχει τα μοναδικά του υπάρχοντα σε κούτες και σε ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ. Γρήγορα, παρά τον αρχικό φόβο που νιώθει, θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια φιλική σχέση όπου η Μελίνα πηγαίνει στον κύριο Ιάκωβο φαγητό και του κρατά παρέα, αφού ο ηλικιωμένος άντρας τρώει ό,τι βρίσκει στα σκουπίδια και δεν έχει κανέναν να τον αγαπά. Η σχέση αυτή όμως σύντομα θα τελειώσει όταν η μητέρα του μικρού κοριτσιού θα ανακαλύψει ότι μιλάει με τον άστεγο άντρα και θα φωνάξει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για να πετάξει τον κύριο Ιάκωβο έξω. Η Μελίνα είναι απαρηγόρητη για την τύχη τους φίλου της που κανένας δεν αναζητά, ούτε δίνει αμοιβή για αυτόν. Και έτσι παίρνει τη μεγάλη απόφαση: όταν μεγαλώσει θα γίνει ντετέκτιβ για να ανακαλύπτει πολλούς κύριους Ιάκωβους και να τους κάνει να χαμογελάνε. 

Μια γλυκόπικρη ιστορία χωρίς ευτυχισμένο –ουτοπικό τέλος, αλλά με μια ρεαλιστική παρουσίαση της κατάστασης. Ο κύριος Ιάκωβος δεν βρίσκει άλλο σπίτι, δεν τον παίρνει κάποια οικογένεια μαζί της - όπως θα μπορούσε να γίνει σε μια αμερικάνικη κινηματογραφική ταινία με happy end- αλλά βρίσκει καταφύγιο σε ένα μεγάλο χαρτοκιβώτιο, στο δρόμο, με το κυπελάκι που του έδωσε η Μελίνα μπροστά του για να του ρίχνουν κέρματα οι περαστικοί. 

Μέσα από το σύντομο, αλλά περιεκτικό κείμενο και την υπέροχη, πολύχρωμη, έξυπνη και ζωντανή εικονογράφηση τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλές έννοιες: την ύπαρξη αστέγων, τους χαμένους και αδέσποτους σκύλους, το πόσο επικίνδυνο είναι να μιλάει κανείς σε αγνώστους, τα στερεότυπα για τα επαγγέλματα που ταιριάζουν σε κάθε φύλο, αλλά και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Έννοιες πολύ βασικές που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ουσιαστικών συζητήσεων με γονείς και εκπαιδευτικούς. Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από μια περιπέτεια μιας συναμικης και ατίθασης πρωταγωνίστριας που διαβάζεται μονορούφι από δυνατούς και αδύνατους αναγνώστες που τολμούν να ονειρεύονται και να εξερευνούν! 


Ένα πολύ ευχάριστο και όμορφο βιβλίο που συνδυάζει ένα σαφέστατο κείμενο, χωρίς νουθεσίες και ουτοπικές τοποθετήσεις, με μια εικονογράφηση όπου η εικόνα μεταδίδει λεπτά μηνύματα που συμπληρώνουν την ιστορία και την κάνουν πολύ πιο δυνατή. Ένα από τα πιο συγκινητικά σημεία άλλωστε του βιβλίου δίνεται μέσα από μια εικόνα: ο κύριος Ιάκωβος μέσα σε ένα χαρτοκιβώτιο με την επιγραφή Fragile και με το πιατάκι που του έδωσε η Μελίνα μπροστά του. Ένας εύθραυστος από τις κακουχίες ηλικιωμένος άντρας κουλουριάζεται για να ζεσταθεί κοιτάζοντας τη μοναδική απόδειξη ότι κάποιος ενδιαφέρθηκε για αυτόν...

Η Μελίνα ντετέκτιβ
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια 
Σελίδες: 48

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου