Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η 5χρονη Αριάνα Πλαφαδέλλη δίνει ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά

Η 5χρονη Αριάνα Πλαφαδέλλη, από τη Μελβούρνη, είναι το πρώτο παιδί στην Αυστραλία που υποβλήθηκε σε επεμβατικό υπερηχογράφημα, γεγονός που δίνει το "πράσινο φως" στην επιστήμη για να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη εξέταση και σε άλλα παιδιά που διαγιγνώσκονται με όγκο στον πνεύμονα ή σε κάποιο άλλο όργανο του αναπνευστικού συστήματος.

Η «περιπέτεια» της υγείας της 5χρονης ομογενούς, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό όταν η μητέρα της Λίζα την πήγε στο γιατρό καθώς το 5χρονο κορίτσι έβηχε ακατάπαυστα. Δεν χρειάστηκε ούτε ένα 24ωρο για να διαπιστωθεί ότι η Αριάνα είχε έναν όγκο σε έναν από τους δύο τους βρόγχους.

«Όταν οι γιατροί μιλούν για όγκο το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι καρκίνος» είπε η μητέρα της Αριάνα, περιγράφοντας πώς η οικογένεια αντιμετώπισε τα άσχημα νέα. «Ακόμα και οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Μας είπαν ότι πρώτη φορά έβλεπαν έναν τέτοιο όγκο, στη θέση που ήταν σε μικρό παιδί» συνεχίζει η Λίζα Πλαφαδέλλη.

Οι γιατροί του Βασιλικού Νοσοκομείου Παίδων της Μελβούρνης (Royal Children's Hospital - RCH) αρχικά προσπάθησαν με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης να πάρουν δείγμα από τον όγκο προκειμένου να κάνουν και τη σχετική βιοψία. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο όγκος βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο για πολύ καιρό, αλλά λόγω της θέσης δεν ήταν δυνατόν να τον αφαιρέσουν γιατί θα κατέστρεφαν τον βρόγχο.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας δεν έδιναν τελεσίδικη απάντηση για το αν επρόκειτο για κακοήθη όγκο ή όχι και, κατά συνέπεια, οι θεράποντες γιατροί δεν μπορούσαν να βάλουν την Αριάνα σε κάποια θεραπευτική αγωγή.

Για άλλη μία φορά, οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Όχι για πολύ όμως. O πνευμονολόγος καθηγητής του RCH, κ. John Massie, αποφάσισε να μιλήσει με τους συναδέλφους του στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης για το επεμβατικό υπερηχογράφημα στο οποίο υποβάλλουν τους ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα. Ο καθηγητής Massie γνώριζε ότι η πρότασή του να υποβληθεί η Αριάνα σ' αυτό ήταν επαναστατική, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν η 5χρονη ομογενής είχε καρκίνο.

Κατά το συγκεκριμένο υπερηχογράφημα εισάγεται στον ασθενή, μέσω της αναπνευστικής οδού, βρογχοσκόπιο στου οποίου την άκρη είναι εφαρμοσμένη μία μικροσκοπική συσκευή υπερήχων. Η συσκευή αυτή έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τον όγκο εκ των έσω και να συλλέξει πολλά δείγματα από τον όγκο αλλά και τη γύρω περιοχή.

Χρειάστηκαν 90 λεπτά για να ολοκληρωθεί η εξέταση, αλλά αυτά τα 90 λεπτά που οι γιατροί των δύο νοσοκομείων χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την εξέταση έδωσαν στην Αριάνα και τους γονείς της το δικαίωμα να ελπίζουν ότι το παιδί τους δεν πάσχει από καρκίνο. Έδωσαν επίσης ελπίδα σε πολλά άλλα παιδιά, καθώς τώρα πλέον το επεμβατικό υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει και σε άλλα παιδιά που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα υγείας.

Η εξέταση των δειγμάτων που πάρθηκαν από τον όγκο που βρίσκεται στον πνεύμονα της Αριάνας, δεν επιβεβαίωσε κακοήθεια. «Αυτό είναι αρκετό προς το παρόν» είπε η μητέρα της Αριάνας προσθέτοντας ότι η κορούλα της ζει μία απόλυτα φυσιολογική ζωή. Σε έξι μήνες η Αριάνα θα υποβληθεί και πάλι στο συγκεκριμένο υπερηχογράφημα. «Τους εμπιστευόμαστε απόλυτα» δήλωσε η κ. Πλαφαδέλλη, «το παιδί μας είναι σε πολύ καλά χέρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου