Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το ροχαλητό στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους

Τα παιδιά συνήθως ροχαλίζουν πότε πότε και αυτό συχνά δεν είναι επιβλαβές. Ωστόσο, παιδιά που ροχαλίζουν συχνά και έχουν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες.

Νέα έρευνα της Sahlgrenska Academy δείχνει ότι πολλοί γονείς παιδιών που ροχαλίζουν δεν έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με το συχνό ροχαλητό στα παιδιά.

Το περιοδικό ροχαλητό στα παιδιά δεν είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο, όταν το ροχαλητό γίνεται επίμονο και το παιδί εμφανίζει άπνοια ύπνου επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κούρασης την ημέρα, συγκέντρωσης και μαθησιακών δυσκολιών, βρεξίματος του κρεβατιού και καθυστερημένης ανάπτυξης.

Έρευνα στο σουηδικό πληθυσμό που μελέτησε την εμφάνιση ροχαλητού και άπνοιας ύπνου σε 1.300 παιδιά ηλικίας 0-11 ετών ανακάλυψε ότι περίπου το 5% των παιδιών που εξετάστηκαν ροχάλιζαν αρκετές φορές την εβδομάδα. Παρά το έντονο ροχαλητό, μόνο περίπου το ένα τρίτο των παιδιών που ροχάλιζαν αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για το πρόβλημά τους.

Η Gunnhildur Gudnadottir, ερευνήτρια της Sahlgrenska Academy, δήλωσε ότι παιδιά με επίμονο ροχαλητό συχνά έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα αυτό αφορά παιδιά με άπνοια ύπνου.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως υπάρχει μικρή επίγνωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των διαταραχών αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου στην υγεία των παιδιών και ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Πρόσθεσε, ότι συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πώς λαμβάνουν πληροφορίες οι γονείς για την πάθηση και πώς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια.

Πηγή:  iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου