Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Βιβλίο: Η πόλη μας

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με μία πολύ όμορφη έκπληξη… Ένα βιβλίο με θέμα μια σύγχρονη μεγαλούπολη, γραμμένο για παιδιά Α’ και Β’ κυρίως Δημοτικού, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση. Εμείς το διαβάσαμε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που έδειξαν να το απολαμβάνουν, βομβαρδίζοντάς μας με παρατηρήσεις, περιγραφές και σκέψεις για τη δική τους γειτονιά και τη δική τους ζωής. Και μετά, ζωγραφίσαμε την πόλη μας… Έτσι όπως την βλέπουμε εμείς. Γκρίζα ή πολύχρωμη, μεγάλη ή μικρή, όμορφη ή άσχημη, με πολλούς διαφορετικούς κατοίκους… 

Η πόλη μας (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου): 

«Η πόλη μου είναι σαν ένας μικρός, πυκνοκατοικημένος πλανήτης… Εδώ ζουν δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι… Η πόλη μου έχει μυρωδιές, ήχους, πουλιά, ζώα, εργοστάσια, πάρκα, αυτοκίνητα, λεωφορεία, σπίτια, μαγαζιά… Πώς θα την γνωρίσω; Εγώ και οι φίλοι μου θα διασχίσουμε το δρόμο από τις διαβάσεις με τις άσπρες γραμμές όταν ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι και…» 

Πρόκειται για έναν πολύ ευχάριστο τρόπο για να πάρει μια γεύση για την ζωή σε μια σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη ένα μικρό παιδί. Ήχοι, εικόνες, σκέψεις που απαρτίζουν τη ζωής μας… Με απλά λόγια και όμορφες, ζωντανές και ρεαλιστικές εικόνες εξηγούνται «δύσκολες έννοιες» όπως η μόλυνση, ο ρόλος του/της δημάρχου, καθώς και η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές χώρες του κόσμου, ένα σημείο που αναλύεται διεξοδικά, με κατανοητό τρόπο και πολύ μεγάλη ευαισθησία. 

Ένα κείμενο που χωρίς να ωραιοποιεί ή να παρουσιάζει με μελανά χρώματα την καθημερινότητα, επισημαίνει τα κακώς κείμενα και τις ομορφιές των πόλεων, δίνοντας σε εκπαιδευτικούς και γονείς την ευκαιρία να αρχίσουν έναν κύκλο συζητήσεων και δραστηριοτήτων σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες της κοινότητάς μας. 

Πολύτιμο βοήθημα στα χέρια μας αυτή την εποχή που πολλές ελληνικές πόλεις δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, με τα παιδιά να βρίσκονται ανάμεσα σε γεμάτες ένταση συζητήσεις και διαφωνίες για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν τι και γιατί συμβαίνει. 

«Στην πόλη μας δε μένουν μόνο Έλληνες, αλλά και άνθρωποι από άλλες χώρες, άλλες ηπείρους και άλλες φυλές: Ασιάτες, Αφρικανοί, Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι. Μπορεί να ταξίδεψαν ως εδώ για να γνωρίσουν τις ομορφιές της, τους άρεσε και αποφάσισαν να μείνουν. 

Μπορεί να ήρθαν εδώ για να βρουν δουλειά ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους γιατί κινδύνευαν από τον πόλεμο. 

Στο σχολείο έχουμε συμμαθητές και συμμαθήτριες από άλλες χώρες. Είναι φίλοι μας, ακόμα κι αν μερικοί δεν ξέρουν καλά τα ελληνικά. Ο καθένας τους έφερε μαζί του κι ένα κομματάκι της πατρίδας του. Τους ακούμε να μιλούν στη γλώσσα τους, τους βλέπουμε να φορούν τα ρούχα του τόπου τους, μπαίνουμε στα μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα φερμένα από άλλα μέρη: φρούτα, μυρωδικά για το φαγητό.» 

Και μην ξεχνάτε! Οι μικροί αναγνώστες μπορούν να κάνουν και εκείνοι, όπως στην ιστορία του βιβλίου, τη δική τους βόλτα στο χωριό ή στην πόλη όπου ζουν και να καταγράψουν με όποιο μέσο επιθυμούν (φωτογραφική μηχανή, σημειωματάριο, μπλοκ ζωγραφικής, συλλογή αντικειμένων) τους ήχους, τις εικόνες, τις μυρωδιές και τις σκέψεις τους. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες γνωριμίας μαθαίνει κανείς χωρίς να το καταλάβει και χωρίς να βαρεθεί πολλά πράγματα, όχι μόνο για την ιστορία της πόλης και τους ανθρώπους της, αλλά και για την πολιτική, την τέχνη, το περιβάλλον, την τεχνολογία. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσουν οι δραστηριότητες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου (πχ δημιουργία ενός χάρτη της γειτονιάς μας, αντιστοίχιση σημάτων οδικής κυκλοφορίας με την σημασία τους, δημιουργία κειμένου για μια διαδρομή που ξέρει το παιδί καλά, επιλογή των πουλιών που ζουν στην πόλη/περιοχή μας, καταγραφή των ξένων μαθητών του σχολείου μας – όνομα και χώρα προέλευσης-, εκτέλεση συνταγών από άλλα μέρη του κόσμου, ζωγραφική ενός κτιρίου, φωτογράφιση των πιο όμορφων και χαρακτηριστικών σημείων της πόλης μας). 

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Συγγραφέας: Ντεκάστρο Μαρίζα
Εικονογράφος: Τουλιάτου Σοφία
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Ηλικία: 5+
Ημερομηνία έκδοσης: 17/4/2008

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου