Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αφρική: Υποσιτισμός για 1 εκατομμύριο παιδιά εξαιτίας του Ελ Νίνιο

Περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά στην ανατολική και δυτική Αφρική υποφέρουν από ακραίο υποσιτισμό, εξαιτίας των κλιματικών μεταβολών που έχει προξενήσει το Ελ Νίνιο, σημειώνει σε νέα έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, επηρεάζουν σε παγκόσμια κλίμακα τον καιρό, προκαλώντας άλλου εκτεταμένες πλημμύρες και αλλού παρατεταμένη ξηρασία. Αρκετές από τις αγροτικές περιοχές της Αφρικανικής ηπείρου που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, δοκιμάζονται τους τελευταίους πολλούς μήνες από μέτριες και κακές σοδιές.

«Το Ελ Νίνιο θα υποχωρήσει αργά ή γρήγορα αλλά το αντίκτυπο του στις κοινωνίες αυτές θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», σημειώνει η Λέιλα Πακάλα, επικεφαλής της UNICEF στην ανατολική Αφρική..

Στην Αιθιοπία, το Λεσότο και την Κένυα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν πως, μόνο στην Αιθιοπία, ο αριθμός των ανθρώπων με άμεση ανάγκη εξωτερικής προμήθειας τροφίμων, θα σκαρφαλώσει στα 18 εκατομμύρια μέχρι το 2016.

Η τρέχουσα φάση του Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ισχυρότερο απ' αρχής μετεωρολογικών καταγραφών, προειδοποιούν οι επιστήμονες, που αποδίδουν στο φαινόμενο τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε πολλές χώρες του πλανήτη. 

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου