Η ατελείωτη ενασχόληση με το Facebook είναι το ίδιο εθιστική με την… κοκαΐνη υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές, οι ειδικοί κατάφεραν να διακρίνουν ποιοι χρήστες δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς το «μπλε» μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι ο εθισμός τους στο Facebook επηρέαζε την φαιά ουσία του εγκεφάλου τους με τρόπο που παρέπεμπε στον εθισμό στην κοκαΐνη.
Τα νέα ευρήματα
Στη μελέτη έλαβαν μέρος φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με στόχο την αξιολόγηση της χρήσης του Facebook στην καθημερινότητά τους. Μετά την συμπλήρωσή του, οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές μια σειρά από εικόνες. Κάποιες από αυτές σχετίζονταν με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και οι φοιτητές κλήθηκαν να πατούν ένα κουμπί κάθε φορά που αυτές εμφανίζονταν μπροστά τους.
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Reports: Disability and Trauma», τα άτομα που πατούσαν το κουμπί αστραπιαία ήταν εκείνα που είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ εθισμού τους στο Facebook.
«Τα αποτελέσματα είναι καλά» υποστηρίζει ο καθηγητής Οφίρ Τουρέλ, «καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η εν λόγω εθιστική συμπεριφορά μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη θεραπεία. Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από το χαμηλό κίνητρο ελέγχου της, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε κακές κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας».
Εθισμός στα social media
Ο εθισμός στα social media δεν είναι καινούριος. Αρκετές είναι άλλωστε οι μελέτες που έχουν επίσης επισημάνει κάτι τέτοιο αναφέροντας μάλιστα ότι οι εθισμένοι χρήστες στο Facebook και στο Twitter οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση τους, εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης. Ήδη προ τετραετίας, μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο είχε δείξει ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι «πιο εθιστικά ακόμα και από την νικοτίνη και το αλκοόλ».
Ειρήνη Βενιού
Πηγή: ΒΗΜΑScience via in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου