Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η ζωή των παιδιών που δεν περνούν το βράδυ στο σπίτι τους, αλλά σε σταθμούς

Η Ναόμι είναι έτοιμη για ύπνο. Είναι 14 μηνών, έχει φάει το βραδινό της, έχει κάνει το μπάνιο της, έχει ακούσει το παραμύθι της και τώρα περιμένει να αποκοιμηθεί. Ομως, η Ναόμι δεν βρίσκεται στο σπίτι της. Βρίσκεται στο Νηπιαγωγείο Bay Tree House στο Catford, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, έναν από τους αυξανόμενους παιδικούς σταθμούς στη Βρετανία με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Η Ναόμι είναι ένα από τα πολλά παιδιά στη Βρετανία που δεν τα βάζει για ύπνο η μαμά τους ή ο μπαμπάς τους, αλλά η κοινωνική λειτουργός, αφού οι γονείς τους εργάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο μέσος εργαζόμενος ξοδεύει μόλις 3,5 ώρες με την οικογένειά του

Αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ο μέσος Βρετανός εργαζόμενος περνά μόλις 3,5 ώρες την ημέρα με την οικογένειά του. Το να αφήνουν το μωρό στο νηπιαγωγείο αποτελεί πλέον ένα τυπικό μέρος της βρετανικής οικογενειακής ζωής. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, όλο και λιγότερες μητέρες μένουν στο σπίτι για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, ενώ πολλές αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους νωρίς λόγω των οικονομικών πιέσεων.

Από την άλλη πλευρά, προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση, όλο και περισσότεροι παιδικοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
«Νιώθω απαίσια που χάνω 13 ώρες από τη ζωή της κόρης μου»

«Είναι κρίσιμο για μένα να έχω αυτόν το παιδικό σταθμό, διαφορετικά δεν θα ήμουν σε θέση να εργαστώ», λέει η Dr. Wajihi Abdullah η οποία είναι 32 ετών ζει στο Νότιο Λονδίνο και εργάζεται σε νοσοκομείο, αφήνοντας τη 2χρονη κόρη της Zara σε σταθμό.

«Δεν μπορούσα να βρω δουλειά 9-5 σε αυτή τη φάση της καριέρας μου» τονίζει προσθέτοντας ότι νιώθει απαίσια που αναγκάζεται να χάνει 13 ώρες την ημέρα από τη ζωή της κόρης της.

Η Ζara πηγαίνει στον παιδικό σταθμό από τις 7 το απόγευμα και μένει εκεί μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί. 

«Μερικές φορές οι εργαζόμενοι μας λένε ότι είπε μια λέξη, ή ότι έκανε κάτι. Νιώθω άσχημα αλλά τουλάχιστον γνωρίζω ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τονίζει η μητέρα».

Πηγή: TheTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου