Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Προβληματισμοί σχετικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις νοητικής καθυστέρησης.


Νέες έρευνες δείχνουν ότι πολλά φάρμακα χορηγούνται σε άτομα με νοητική καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη θετική τους δράση. Από την ανάλυση των ιατρικών αρχείων της περιόδου 1999-2013 σε δείγμα 33.000 ενηλίκων με νοητική καθυστέρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ότι στο 25 % αυτών (1στους 4) είχε συνταγογραφηθεί αντιψυχωσικό φάρμακο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φάρμακα χορηγούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς (επιθετικότητα, αυτο-τραυματισμοί). Σύμφωμα με τους ερευνητές, η τάση αυτή είναι πολύ ανησυχητική, καθώς το 71 % των ατόμων που πήραν αντιψυχωτικά φάρμακα, δεν είχαν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα σοβαρής ψυχικής ασθένειας, περιπτώσεις για τις οποίες προορίζονται τα συγκεκριμένα σκευάσματα. "Τα ερευνητικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων για τη διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς σε άτομα με νοητική αναπηρία", δήλωσε ο Rory Sheehan του University College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
"Πολλοί άνθρωποι με διανοητική αναπηρία και προβλήματα συμπεριφοράς έχουν σύνθετες ανάγκες και απαιτούνται άλλες παρεμβάσεις, όπου δίνεται έμφαση και προτεραιότητα στην υποστήριξή τους και στην κάλυψη των επικοινωνιακών τους αναγκών. Τα αντιψυχωσικά, ή οποιαδήποτε φάρμακα, δεν θα πρέπει να συνταγογραφούνται με ευκολία και σίγουρα δεν αποτελούν υποκατάστατο της ολοκληρωμένης φροντίδας". Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, η χορήγηση αντιψωχωτικών ήταν πιο συχνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με νοητική αναπηρία και ταυτόχρονη διάγνωση αυτισμού ή άνοιας. Πέρα από ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιψωχωτικών σκευασμάτων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση τους μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως υπνηλία και αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε άλλες μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου (πχ διαβήτης).
Θετικό στοιχείο είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στο διάστημα των 15 ετών της μελέτης η χρήση των αντιψυχωσικών μειώθηκε σταδιακά, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι οι γιατροί έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις μεθόδους τους. (Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι στα άτομα με νοητική αναπηρία χορηγούνται συχνά και φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη).

Πηγή : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου