Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθετεί την Ιλιάδα για παιδιά

Πως αποφασίσατε να κάνετε την Ιλιάδα, παράσταση για παιδιά;
«Δεν είναι η πρώτη φορά. Και τα δύο έπη του Μεγάλου μας ποιητή είναι μέσα στο ρεπερτόριο μας. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια διδάσκεται στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Είναι απόλυτα μελετημένες και τεκμηριωμένες οι παραστάσεις μας ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά. Βλέποντας τους Ομηρικούς ήρωες να ζωντανεύουν σίγουρα το μάθημα θα γίνει πιο ευχάριστο και πιο εύκολο. Και ακόμα ίσως η παράσταση δώσει το ερέθισμα, ώστε να πάρει το παιδί το βιβλίο στο χέρι και να διαβάσει περισσότερα. Πιστεύω και το τονίζω το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει να είναι πηγή γνώσης».

Υπογράφετε το κείμενο, τη σκηνοθεσία και παίζετε στην παράσταση. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τα κάνετε όλα αυτά;
«Τίποτα δεν είναι εύκολο αν σε ενδιαφέρει να κάνεις σωστή δουλειά για τα παιδιά. Αντίθετα είναι - θα μπορούσα να πω- πολύ δύσκολο. Αλλά ακριβώς γι' αυτό, έχει και πάρα πολύ ενδιαφέρον».

Πιστεύετε ότι μέσω του θεάτρου ένα παιδί θα μάθει πιο εύκολα την Ιλιάδα;
«Πάντα μια σοβαρή δουλειά στο θέατρο μπορεί να κάνει πιο εύκολο το μάθημα. Στην Ιλιάδα μας όπως και στην Οδύσσεια είναι όλα τόσο μελετημένα που σίγουρα το παιδί φεύγοντας από την παράσταση θα έχει αποκομίσει πολλές γνώσεις. Αν ήμουν νέα θα προσπαθούσα να βρω τρόπους, ώστε όλα τα μαθήματα να διδάσκοντα μέσα από το Θέατρο. Δυστυχώς δεν προφταίνω. Εύχομαι κάποιος άλλος να μπορέσει να το κάνει».

Πρόκειται για μια παραγωγή με ιδιαίτερα κοστούμια, σκηνικά, χορογραφίες, οπλομαχίες. Ποιες προκλήσεις συναντήσατε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου;
«Για τα παιδιά έτσι πρέπει να είναι. Όπως όλες οι παραστάσεις μας, έτσι και η Ιλιάδα είναι πάρα πολύ προσεγμένη εικαστικά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια μας είναι προσεγμένα στην λεπτομέρεια. Άλλωστε αν δεν είναι τα πάντα στην εντέλεια, πως θα μπορέσεις να τραβήξεις την προσοχή των παιδιών που σίγουρα είναι το δυσκολότερο κοινό; Βέβαια είμαι και πολύ τυχερή γιατί έχω εξαιρετικούς συνεργάτες. Η Χριστίνα Κουλουμπή που πάντα επιμελείται το εικαστικό μέρος των παραστάσεων μας είναι ένα πολύ χαρισματικό πλάσμα. Και βέβαια δεν θα ήταν σωστό να μην αναφέρω τον Πέτρο Γάλλια που αναλαμβάνει πάντα την κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς των παραστάσεων μας όπως και τον μουσικό μας Αντώνη Δελαπόρτα, τον στιχουργό μας Ανδρέα Κουλουμπή και τον υπεύθυνο για τις οπλομαχίες Κωνσταντίνο Μπουμπούκη. Είμαστε μια ομάδα που λατρεύουμε αυτό που κάνουμε. Και γι' αυτό και το αποτέλεσμα είναι αντάξιο των παιδιών».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις που έχουν τα παιδιά όταν φεύγουν από την παράσταση;
Ακούμε συνήθως τις λέξεις «πάρα πολύ ωραίο, τέλειο, μπορώ να ξανάρθω, μου άρεσε πολύ η παράσταση κυρία, έχω έρθει σε όλες σας τις παραστάσεις…». Και όλα αυτά τα λόγια συνοδεύονται από αγκαλιές. Κάθε μέρα έχουμε παράσταση. Κάθε μέρα πηγαίνω να συναντήσω τους μικρούς μου φίλους και κάθε μέρα φεύγω παίρνοντας μαζί μου μικρές ευτυχίες!».

Ταυτότητα της παράστασης
«Ιλιάδα» του Ομήρου
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418.579). Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:30
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Πέτρος Κιοσές, Χριστίνα Κουλουμπή, Τάσος Παπαδόπουλος, Ίρις Πανταζάρα, Σπύρος Περδίου, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Σωτήρης Σουριανός, Γρηγόρης Τουμασάτος, Θανάσης Τσιδίμης, Νεκτάριος Φαρμάκης Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Βλάχος

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου