Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ίδρυση Τάξεων Υποδοχής σε Δημοτικά Σχολεία των Κυκλάδων

Πέντε Τάξεις Υποδοχής Ζ.Ε.Π. για την υποστήριξη της ένταξης μαθητών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες ίδρυσε στις Κυκλάδες η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων.

Στόχος των Τάξεων είναι η αποτελεσματική, συμμετοχική και ενεργητική ένταξη των συγκεκριμένων μαθητών, που στις Κυκλάδες αριθμούν τους 175, ώστε η προσαρμογή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει ομαλά και ισόρροπα, έχοντας αποφευχθεί η απομόνωση και η περιθωριοποίησή τους.

Στόχος η πλήρης ένταξη των μαθητών

Διαμορφώνεται έτσι ένα ευέλικτο σχήμα θεσμικής και διδακτικής παρέμβασης, το οποίο επιτρέπει στη σχολική μονάδα την παροχή διδακτικής υποστήριξης σε μαθητές που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας, όπως ρομά, αλλοδαπούς, παλιννοστούντες και από ευάλωτες κοινωνικές μονάδες. Μέσα από τις Τάξεις Υποδοχής, οι μαθητές προσαρμόζονται και εντάσσονται πλήρως στις κανονικές τάξεις, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι.

Δύο κύκλοι μαθημάτων

Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ περιλαμβάνει δύο κύκλους που εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου: τις Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) Ι ΖΕΠ και τις Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) ΙΙ ΖΕΠ.

Στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και πρόσθετης διδακτικής στήριξης σε άλλα αντικείμενα.

Στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο δύναται να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Για τους μαθητές που φοιτούν στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ πραγματοποιείται υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα: είτε εντός της κανονικής τάξης με παράλληλη διδασκαλία (δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη), είτε εκτός κανονικής τάξης.

Τάξεις σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο

Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλη Καραγιάννη στις Κυκλάδες ιδρύθηκαν συνολικά πέντε τάξεις, ωστόσο λόγω του μικρού αριθμού των πιστώσεων προτείνεται κάποιοι εκπαιδευτικοί να διατεθούν σε δύο σχολεία, όπου είναι δυνατόν (12 ώρες σε κάθε σχολική μονάδα). Τάξεις Υποδοχής διαθέτουν: το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Θήρας (ΤΥ ΙΙ), το Δημοτικό Σχολείου Καρτεράδου Θήρας (ΤΥ Ι) εξ’ ημισείας με το Δημοτικό Σχολείο Μεσαριάς Βόθωνα (ΤΥ ΙΙ) και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς Πάρου (ΤΥ ΙΙ) εξ’ ημισειας με το Δημοτικό Σχολείο Νάσουσας Πάρου (ΤΥ ΙΙ). Για την περίπτωση των Δημοτικών Σχολείων 1ου Δ.Σ. Χώρας Μυκόνου και Δ.Σ. Άνω Μεράς Μυκόνου προτείνεται ένας εκπαιδευτικός να διατεθεί για 12 ώρες στο 1ο Δ.Σ. Χώρας Μυκόνου για ΤΥ Ι και για 12 ώρες στο Δ.Σ. Άνω Μεράς Μυκόνου για ΤΥ ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου