Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Προτιμητέα η βία από το γυμνό

Oι Αμερικανοί γονείς, διαπιστώνει έρευνα που είδε χθες τα φώτα της δημοσιότητας, ανησυχούν περισσότερο μήπως τα παιδιά τους δουν γυμνό, όταν παρακολουθούν μία ταινία, παρά μήπως δουν σκηνές ασύλληπτης ωμής βίας.

Η Συμβουλευτική Μελέτη Αξιολογήσεων από Γονείς του 2015 διαπιστώνει ότι το 80% των ερωτηθέντων γονέων ανησυχεί περισσότερο για τις κινηματογραφικές ταινίες που περιλαμβάνουν σκηνές σεξ συγκριτικά με το 64% των γονέων που ανησυχεί περισσότερο για τις ταινίες που περιλαμβάνουν σκηνές ωμής βίας. Επίσης, οι περισσότεροι από τους μισούς γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν δυσαρεστημένοι όταν χρησιμοποιούνται ακόμα και πολύ διαδεδομένες βωμολοχίες σε ταινίες που έχουν πάρει έγκριση για προβολή σε παιδιά 13 ετών και άνω. Η μελέτη αξίζει να σημειωθεί έγινε για λογαριασμό από την Υπηρεσία Καταχώρισης και Αξιολόγησης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αποφάσεις της ευθυγραμμίζονται με αυτά που θεωρούνται από τους γονείς αρμόζοντα. Η μελέτη, ανάμεσα στα άλλα, κατέγραψε ότι οι βασικές ανησυχίες των γονέων αφορούν το ολόσωμο ανδρικό γυμνό (72%), τη χρήση σκληρών ναρκωτικών (70%), το ολόσωμο γυναικείο γυμνό (70%), τη χρήση μαριχουάνας (59%) την ωμή βία (59%), τις ήπιες ερωτικές σκηνές (57%), τα σεξουαλικά υπονοούμενα (57%) και το μερικό γυμνό (47%).

Η δημοσιοποίηση της έρευνας ακολούθησε την αποτυχημένη προσπάθεια του Μάικλ Μουρ να ακυρώσει τον χαρακτηρισμό της νέας του ταινίας, «Where to invade next» (πού θα εισβάλλουμε στη συνέχεια) ως ακατάλληλης, γεγονός που σημαίνει ότι οι νεότεροι των 17 ετών επίδοξοι θεατές θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα. Η ταινία αξιολογήθηκε έτσι επειδή ακούγεται μία βωμολοχία μία φορά και διότι περιέχει κάποιες γυμνές σκηνές. Με ποιο τρόπο επηρεάζουν τα παιδιά οι κινηματογραφικές ταινίες δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά προφανώς τα εξοικειώνουν με την ωμή βία. Ωστόσο, επ’ ευκαιρίας του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο των ΗΠΑ με τις εικόνες και τις ειδήσεις να βομβαρδίζουν τα παιδιά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο τρόπος διαχείρισης του τραγικού συμβάντος και της αγωνίας που προκαλεί θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση τα παιδιά. Ειδικότερα, η δρ Γκέιλ Σουλτζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Νιου Γιορκ Πρεσμπιτέριαν της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό οι γονείς να αγωνιούν μετά από μία τυφλή ένοπλη επίθεση. Αυτό που συχνά δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι τα παιδιά, ακόμα και σε πολύ μικρή ηλικία, υιοθετούν κάποιους μηχανισμούς αντιμετώπισης παρακολουθώντας τους ενηλίκους του περιβάλλοντός τους. «Τα παιδιά τις στιγμές της κρίσης παρακολουθούν τους οικείους ενήλικες προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα “είμαστε ασφαλείς;”. Αν τρέχεις λέγοντας ότι φοβάσαι να πας στη δουλειά σου, τότε και αυτά θα νιώσουν ακριβώς το ίδιο».

Το να φροντίσουμε να καθησυχάσουμε τη δική μας αγωνία, έπειτα από ένα τόσο τραγικό γεγονός, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου τα παιδιά να νιώσουν ασφαλή.

BENJAMIN LEE / THE GUARDIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου