Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί οι γιορτές προκαλούν άγχος στους γονείς;

Οι γιορτές μπορεί να προκαλούν χαρά και ευφορία στα μικρά παιδιά, στους περισσότερους γονείς όμως δημιουργούν έντονο άγχος και στρες που έχει επιπτώσεις και στις μεταξύ τους σχέσεις.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της νομικής εταιρείας Vardags, στο Λονδίνο, όπου οι 1.000 συμμετέχοντες προέταξαν πολλούς και διαφορετικούς λόγους για τους οποίους οι γιορτές επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις τους.

Για το 35% από αυτούς το κύριο πρόβλημα είναι οι οικονομικές δυσκολίες που τους εμποδίζουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες (τις δικές τους και του/της συντρόφου τους) και για το 21% το ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να περάσουν χρόνο με τους συγγενείς του/της.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι απαιτήσεις που θέτει η ψυχαγωγία των παιδιών (τις επικαλέστηκε το 17% των ερωτηθέντων), ενώ για το 27% των ερωτηθέντων η παρατεταμένη συνύπαρξη με το έτερόν τους ήμισυ είναι βέβαιον ή σχεδόν βέβαιον ότι θα αυξήσει την ένταση μεταξύ τους.

Άλλες σημαντικές πηγές στρες που κλονίζουν την ηρεμία στο ζευγάρι και μερικές φορές τα θεμέλια της σχέσης, είναι οι πρόσθετες μαγειρικές απαιτήσεις, το πολυάσχολο κοινωνικό πρόγραμμα, οι απρόβλεπτες υποχρεώσεις στη δουλειά και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στις κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις και στον προγραμματισμό που συνοδεύουν τις γιορτές, αποτελούν στρεσογόνο εμπειρία για πολλά ζευγάρια . Το "κλειδί" για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και συναισθημάτων σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους συμβούλους γάμου, είναι η ισορροπία. Και η ψυχραιμία θα λέγαμε εμείς.

Φροντίστε λοιπόν να περάσετε καλά γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα. 

Πηγή: mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου