Οι μέρες των εορτών χαρακτηρίζονται από τα πολλά δώρα που αγοράζουμε όλοι για τα παιδιά. Τα δικά μας, των φίλων μας, τα βαφτιστήρια μας τα ανιψάκια μας ακόμα και για τα παιδάκια που ζουν σε ιδρύματα. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου καθώς όπως λένε, πάνω στη μεγάλη μας χαρά να πάρουμε ένα δώρο για ένα παιδί, πολλές φορές δεν προσέχουμε να ανταποκρίνεται στην ηλικία του αλλά και να είναι ακίνδυνο στα χέρια του.
Γι αυτό όπως μας συμβουλεύουν, για τα παιδιά κάτω των 4 ετών πρέπει να επιλέγουμε παιχνίδια που δεν έχουν μικρά κομμάτια τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν. Πολλές φορές έχει τύχει να κινδυνεύσει ένα παιδί καθώς έχει φράξει ο λαιμός ή η μύτη του από μικρό αντικείμενο που ήταν μέσα στο παιχνίδι του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πριν διαλέξουμε το παιχνίδι πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε μπροστά στα σωστά ράφια. Κοιτάμε πρώτα για το ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο και αν επιβάλλεται επίβλεψη από ενήλικα όταν θα το χρησιμοποιήσει.
Επίσης, στα πολύ μικρά παιδιά, δηλαδή κάτω των 4 ετών, όσο πιο μεγάλα είναι τα τεμάχια τόσο πιο ακίνδυνα είναι. Προτιμούμε να είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή πανί ή χαρτί. Αποφεύγουμε τα μεταλλικά ή τα βαριά ξύλινα.
Καλό θα είναι να μην αγοράζουμε στα παιδιά παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερες ηλικίες με το σκεπτικό να τα έχουν και τις επόμενες χρονιές. Δεν είναι ρούχα, είναι παιχνίδια, και εκτός του ότι πρέπει να τα κατανοούν όταν παίζουν πρέπει να είναι και σε θέση να τα κουμαντάρουν χωρίς να κινδυνέψουν. Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 60% των ατυχημάτων με παιχνίδια συμβαίνουν στα αγόρια.
Επίσης, παιχνίδια όπως ποδήλατο, σκέιτμπορντ, πατίνια κ.α. πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από κράνος. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει από μικρό τη χρήση του κράνους και να παίζει με ασφάλεια.
Προσοχή στα μπαλόνια. Το 43% των ατυχημάτων ασφυξίας έχουν συμβεί με κάποιο μπαλόνι που έχει φράξει τους αεραγωγούς ενός παιδιού. Τα παιδιά κάτω των 8-10 ετών καλό θα είναι να μην φουσκώνουν μπαλόνια.
Προσοχή επίσης στα παιχνίδια που έχουν σχοινιά, κορδέλες, κορδόνια, λουριά και άλλα τέτοια είδη όταν είναι άνω των 18 εκατοστών, γιατί υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού. Ενώ, επικίνδυνα για εγκαύματα είναι τα παιχνίδια που έχουν ηλεκτρισμό, ή μπαταρίες για τα πολύ μικρά παιδιά.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν, να επιλέγουμε δώρα στα παιδιά ανάλογα με την πνευματική τους ικανότητα, το στάδιο ανάπτυξής τους, την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντά τους. Να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας πριν το δώσουμε στο παιδί. Να είμαστε παρόντες αν χρειάζεται επίβλεψη από ενήλικα αλλά και να εξηγούμε στο παιδί, γιατί δεν πρέπει να βάζει στο στόμα του πράγματα, ή να μην χρησιμοποιεί κάτι που μπορεί να του προκαλέσει ατύχημα. Να παίζουμε μαζί με τα μικρά μέχρι να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά το παιχνίδι του και να εκπαιδεύουμε τα μεγαλύτερα για να παίζουν χωρίς να κινδυνεύουν.
Ανθή Αγγελοπούλου
Πηγή: SofokleousIn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου