Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αποστολή «Ικαρία» για τη +πλευση

Μετά τον δεύτερο μεγάλο διάπλου που ολοκλήρωσε με επιτυχία σε επτά από τα μικρότερα και πιο απρόσιτα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, η μη κερδοσκοπική εταιρεία +πλευση θα πραγματοποιήσει τη φθινοπωρινή δράση της για το 2015 με ιατρική αποστολή στην Ικαρία.

Από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου η ιατρική ομάδα της +πλευσης που αποτελείται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές θα πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής των ειδικοτήτων της καρδιολογίας, της παθολογίας, της αγγειοχειρουργικής, της δερματολογίας, της πνευμονολογίας, της παιδιατρικής, της υπερηχογραφικής, της ψυχολογίας και της οφθαλμολογίας. Παράλληλα στα παιδιά θα πραγματοποιηθούν προληπτικός έλεγχος σκολίωσης - κύφωσης, καρδιολογικός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος.

Χίλιες εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις

Ο δεύτερος μεγάλος διάπλους της ομάδας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Απριλίου απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η +πλευση επισκέφθηκε επτά από τα μικρότερα και πιο απρόσιτα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σχοινούσα, Θηρασιά, Κάσο, Γαύδο και Αντικύθηρα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 1.000 εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις σε 488 κατοίκους που προσήλθαν στα ιατρεία και την ίδια στιγμή οι γιατροί της ομάδας επισκέφθηκαν πέντε κατοίκους που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ιατρική ομάδα έδρασε σε νησιά όπου κανένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας δεν είχε παράσχει στο παρελθόν τέτοιες ιατρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η προσέλευση των κατοίκων να είναι μαζική.

«Σε κάποια νησιά η υποδοχή ήταν συγκινητική. Μας περίμενε πολύς κόσμος στο λιμάνι με τοπικά γλυκά για να μας καλωσορίσει. Η τοπική κοινωνία του κάθε νησιού μάς αγκάλιασε»λέει στο «Βήμα» ο κ. Κωνσταντίνος Σαμαράς, χειρουργός - οφθαλμίατρος και εθελοντής της ομάδας. Οπως περιγράφει ο κ. Σαμαράς, «μια απλή εξέταση ρουτίνας, που για όλους εμάς είναι υπόθεση μιας ώρας, για τους κατοίκους των απομακρυσμένων αυτών νησιών είναι ολόκληρο ταξίδι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραμελούν ακόμη και την ίδια τους την υγεία. Στον διάπλου τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στον δικό μας τομέα αφορούσαν παιδιά τα οποία έπρεπε να φορέσουν γυαλιά και ηλικιωμένους που έχρηζαν επέμβασης καταρράκτη».

Οι δράσεις της +πλευσης δεν έχουν μόνο ιατρικό χαρακτήρα αλλά και κοινωνικό καθώς οι εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν τη ζωή των κατοίκων. Ετσι με τη συμπαράσταση των χορηγών δωρήθηκαν σημαντικές υποδομές όπως η τοποθέτηση ενός μεγάλου αφαλατωτή στη Γαύδο και μιας μονάδας αφαλάτωσης στο Αρβανιτοχώρι Κάσου. Ενας αιματολογικός αναλυτής βρίσκεται στη διάθεση των κατοίκων της Σχοινούσας, ενώ εξοπλίστηκε το οδοντιατρείο στη Φολέγανδρο. Επίσης εμπλουτίστηκε με βιβλία η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Φολεγάνδρου, την οποία είχε χορηγήσει στο νησί η +πλευση στον προηγούμενο διάπλου του 2014, η αυλή του δημοτικού σχολείου της Θηρασιάς μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προαύλιο-πολυγήπεδο και η Κίμωλος απέκτησε μια οργανωμένη παιδική χαρά. Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση πολύγλωσσων πινακίδων τουριστικού / ιστορικού χαρακτήρα στα Αντικύθηρα που δημιουργήθηκαν από τη +πλευση.

Παράλληλα, όπως και στον πρώτο διάπλου, έπειτα από επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς που επιτελούν το λειτούργημά τους στα νησιά αυτά σχετικά με τις ανάγκες των σχολείων, η εταιρεία μετέφερε και προσέφερε 222 κιβώτια με ποικίλο εκπαιδευτικό, ηλεκτρονικό και άλλο εξοπλισμό, όπως προτζέκτορες, υπολογιστές και σκάνερ ως παιχνίδια για τα προαύλια σχολείων, με χρηματοδότη αποκλειστικά τα μέλη της.

Το πρόγραμμα της Ικαρίας και οι επόμενες δράσεις

Τα ιατρεία που θα οργανωθούν στον Εύδηλο θα λειτουργήσουν δύο ημέρες προκειμένου να καλυφθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός κατοίκων που θα προσέλθουν. Συγκεκριμένα θα είναι ανοιχτά το Σάββατο 14 Νοεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 14.30 και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 09.00 το πρωί ως τις 13.00. Κατάκοιτοι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν ή να μεταφερθούν στα ιατρεία θα εξετασθούν κατ' οίκον από τους εθελοντές γιατρούς της εταιρείας.

Παράλληλα οι εθελοντές της +πλευσης ξεκινούν τις δράσεις της επόμενης χρονιάς με αφετηρία την Κάσο, ενώ ο μεγάλους διάπλους της εταιρείας για το 2016 θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 17 Απριλίου και θα περιλαμβάνει τα νησιά Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Σχοινούσα, Πάτμο, Αρκούς, Λειψούς και Αγαθονήσι.

Οι δράσεις του πρώτου εξαμήνου 2016 περιλαμβάνουν πολυγήπεδα σε Κίμωλο, Κάσο και Λειψούς, τη δωρεά ενός απορριμματοφόρου στο Αγαθονήσι και ενός ασθενοφόρου στη Σίκινο, ενώ χορηγοί θα προσφέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό στη Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Πάτμου. Επίσης οι εθελοντές θα μοιράσουν εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία των νησιών, ενώ εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου