Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Πώς αναγνωρίζουν οι τυφλοί τα χρήματα;

Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιο χαρτονόμισμα ή κέρμα κρατάτε. Η πιθανότητα να τα καταφέρετε είναι σχεδόν μηδενική (μάλλον είναι καθαρά θέμα τύχης). Οι διαφορές μεταξύ των χαρτονομισμάτων και μεταξύ των κερμάτων φαίνονται πολύ μικρές. Πώς τα καταφέρνουν τότε τα άτομα με τύφλωση ή άλλα σοβαρα προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και παγκοσμίως;
Πηγή
Μάλλον δύσκολα και χάρη στη μεγάλη εφευρετικότητά τους, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν σε όλα τα κράτη του κόσμου δεν χρησιμοποιείται καθόλου η Braille με φωτεινές εξαιρέσεις τον Καναδά, την Κίνα, τη Χιλή και το Χογκ Κογκ (και αν αναρωτιέστε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με την τράπεζα της Αγγλίας, αφενός πολλοί λίγοι πλέον τυφλοί χρησιμοποιούν και γνωρίζουν Braille και αφετέρου μια μικρή φθορά λόγω χρήσης στις κουκίδες θα παραπλανούσε τους κατόχους τους)

Ψάξαμε στο διαδίκτυο και σας παρουσιάζουμε μερικές από τους πιο διαδεδομένες πρακτικές.

1) Σύμφωνα με τον κ. Στράτο Εγγλέζο, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι: ο εμπειρικός (όπου το άτομο χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα χέρια του) και ο επίσημος. Πιο γρήγορος, πρακτικός και εύχρηστος (σύμφωνα με τον ίδιο πάντα) είναι ο πρώτος τρόπος. 

Α) Εμπειρικός τρόπος αναγνώρισης χαρτονομισμάτων και κερμάτων:

- Διάκριση χαρτονομισμάτων με βάση το πλάτος του χαρτονομίσματος: Τυλίγουμε τα χαρτονομίσματα στο μεσαίο δάχτυλο του χεριού, έτσι ώστε η μια τους άκρη να ακουμπά στη βάση του δαχτύλου. Ανάλογα με το πλάτος του χαρτονομίσματος (πόσο μέρος του δακτύλου καλύπτει), το άτομο κατανοεί και την αξία του. Πρόκειται για μια μέθοδο που απαιτεί αρκετούς πειραματισμούς από την πλευρά του ατόμου, προκειμένου να διαπιστώσει το πλάτος κάθε χαρτονομίσματος σε σχέση με το δικό του δάχτυλο και να βάλει τα δικά του «σημάδια».

- Διάκριση κερμάτων:  Τα πράγματα είναι πιο απλά για τα κέρματα, αφού έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους που μπορούν να γίνουν αντιπληπτές μέσω της ψηλάφισης. 

Συγκεκριμένα:

· Τα 2 λεπτά είναι εντελώς λεία και έχουν μια σχισμή περιμετρικά του κέρματος.
· Τα 5 λεπτά έχουν και αυτά το συγκεκριμένο αυλάκι περιμετρικά, και διαφέρουν μόνο στο μέγεθος από τα δίλεπτα
· Τα 10 λεπτά έχουν περίμετρο τραχιά με εγκοπές και εξογκώματα κάθετα προς αυτή. Δηλαδή είναι σαν δοντάκια και ψηλαφώνται εύκολα.
· Τα 20 λεπτά έχουν εφτά εγκοπές διάσπαρτες στην περίμετρο τους.
· Για το μισό ευρώ (50 λεπτά) ισχύει ό,τι και για το δεκάλεπτο. Η διαφορά είναι μόνο στο μέγεθος.
· Το 1 ευρώ έχει τμήματα με πολύ μικρές εγκοπές και ενδιάμεσα τους λεία τμήματα. Τα 2 ευρώ είναι περιμετρικά όλο εγκοπές σαν εκείνες του ενός ευρώ, δηλαδή είναι μικρές και για να τις ψηλαφίσει κανείς χρειάζεται λίγη προσοχή. Προσοχή όμως, δεν είναι τόσο τραχύ όπως το πεντάλεπτο.

Β) Επίσημος τρόπος μέσω της ειδικής κάρτας cash test:

Πρόκειται για μια πλαστική κάρτα σε μέγεθος τσέπης που μεταφέρεται εύκολα και βοηθά στην αναγνώριση χαρτονομισμάτων και κερμάτων. Η κάρτα έχει σε Braille ενδείξεις με βάση το μέγεθος των νομισμάτων. Όπως  εξηγεί ο κ. Στράτος Εγγλέζος,  

"Για τα χαρτονομίσματα ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Ξεδιπλώνουμε το χαρτονόμισμα. Έπειτα ανοίγουμε το Cash Test και τοποθετούμε μέσα το χαρτονόμισμα κατά το μήκος του. Όσο χαρτονόμισμα περισσέψει το διπλώνουμε από την έξω μεριά της κάρτας όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις. Όποια ένδειξη συμπέσει με το τέλος του χαρτονομίσματος αυτή είναι και η αξία του. 

Αν και η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ όπου όλα τα χαρτονομίσματα έχουν το ίδιο μέγεθος. 

Για τα κέρματα, το διπλώνουμε και το γυρνάμε από την μεριά που υπάρχει ένα αυλάκι όπου χωράνε τα κέρματα. Εισάγουμε το κέρμα στο αυλάκι, όπου κάπου μαγκώνει και δεν χωράει να κυλήσει άλλο. Εκεί πέρα ακριβώς δίπλα βλέπουμε την ένδειξη με την αξία του κέρματος". 

2) Κάθε χαρτονόμισμα διπλώνεται με διαφορετικό τρόπο (πχ ένα κατά μήκος, το άλλο σε σχήμα τετραγώνου κτλ). Στις ΗΠΑ η American Foundation for the Blind προτείνει τον εξής τρόπο: τα χαρτονομίσματα του 1 δολαρίου δεν διπλώνονται, τα χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων διπλώνονται κατά μήκος, τα χαρτονομίσματα των 10 δολαρίων διπλώνονται κατά πλάτος και τα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων διπλώνονται κατά μήκος και κατά πλάτος.
Πηγή
Με αυτό τον τρόπο το άτομο είναι σε θέση να δώσει σωστά τα χαρτονομίσματα που επιθυμεί να δώσει, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία των χαρτονομισμάτων που λαμβάνει. Επομένως, αφενός το άτομο αρχικά πρέπει να στηριχτεί στη βοήθεια (και την ειλικρίνεια) ενός βλέποντα και αφετέρου πολλές φορές καταλήγει να έχει χαρτονομίσματα – origami που δεν ενθουσιάζουν τους αποδέκτες. 

3) Τα χαρτονομίσματα τοποθετούνται στο πορτοφόλι του ατόμου με βάση την αξία τους. Δηλαδή όλα τα 5ευρα μαζί, μετά όλα τα 10ευρα, στη συνέχεια τα 20ευρα κ.ο.κ. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα σε κράτη που τα χαρτονομίσματα διαφορετικής αξίας έχουν διαφορετικό μέγεθος, αλλά και πάλι προϋποθέτει την παροχή βοήθειας από βλέποντα. 
Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η χρήση πορτοφολιού με πολλές θήκες, όπου τα χαρτονομίσματα τοποθετούνται σε θήκη ανάλογα με την αξία τους. Αν και χρησιμοποιείται συχνά σαν τεχνική, δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστη. 

4) Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές software για τα κινητά τηλέφωνα ή τα ipad που φωτογραφίζουν τα χαρτονομίσματα και «λένε» την αξία τους. Πχ το LookTel Money Reader της IPPLEX , τα EyeNote (iPhone/iPad) and IDEAL Currency Identifier (Android) για τα αμερικάνικα δολάρια κοκ


5) Στις ΗΠΑ κυρίως κυκλοφορούν κάποιες συσκευές για την αναγνώριση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων. Για παράδειγμα, υπάρχει το Click Pocket Money Brailler 
Το μικρό αυτό πλαστικό εξάρτημα που μπορεί κανείς να το κουβαλάει στην τσέπη του ή να το προσαρμόζει στα κλειδιά του, βοηθά τα άτομα με απώλεια όρασης να «σημαδεύουν» τα χαρτονομίσματα. Τοποθετώντας τα χαρτονομίσματα μέσα στην σχισμή και πιέζοντας τις δύο πλευρές του, βγαίνει το ανάγλυφο αποτύπωμα της αξίας των χρημάτων σε Braille. 

Πηγές

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου