Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποιοι είναι οι νέοι θεραπευτικοί στόχοι;

Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, τόσο στην πρώιμη διάγνωση, όσο και στην πιο στοχευμένη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανασολογίας για τη νόσο, οι καθηγητές Νευρολογίας Ολαφ Χοφμαν και Σβεν Σιπλινγκ μίλησαν στο in.gr για τους νέους θεραπευτικούς στόχους στην πολλαπλή σκλήρυνση. 

Σήμερα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 - 12.000 άτομα πάσχουν από τη Πολλαπλή Σκλήρυνση. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους, 20-40 ετών, με τη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες, είναι σχεδόν τριπλάσια, σε σχέση με τους άνδρες.

Πρόκειται για τη συχνότερη αυτοάνοση φλεγμονώδη πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Δύο είναι οι υποκείμενοι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου, ένας φλεγμονώδης και ένας νευροεκφυλιστικός. Οι δύο αυτοί μηχανισμοί λαμβάνουν χώρα από πολύ νωρίς και μάλιστα από τα πρώιμα στάδια εμφάνισης της νόσου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ολοκληρωμένη και σε βάθος χρόνου αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να στοχεύει πλέον και στους δύο υποκείμενους μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, ο έλεγχος της νόσου έχει τώρα τέσσερις στόχους:
- την απουσία υποτροπών, 
- την απουσία ενεργών ή νέων εστιών στη μαγνητική τομογραφία, 
- τη μη εξέλιξη της αναπηρίας, και
- τη μείωση του ρυθμού απώλειας του εγκεφαλικού όγκου. 

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου