Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

«Για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας»

Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της νέας και ραγδαία αναπτυσσόμενης εθελοντικής ομάδας «Διαβάζω για τους Άλλους» στην Αθήνα, ήρθε η ώρα να συστήσουμε το «Διαβάζω για τους Άλλους» και στο Ηράκλειο. Η μη κερδοσκοπική αυτή οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 2015 όταν οι ιδρυτές της, Αργυρώ Σπυριδάκη και Θοδωρής Τσάτσος, οραματίστηκαν μια κοινωνία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίση πρόσβαση στο αγαθό της ανάγνωσης χωρίς διακρίσεις. Με το μότο «για να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας» η ιδέα αναπτύχθηκε ως εξής:

Πρώτον: εμπλουτίζουμε με σταθερή ροή την ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών με ακουστικά βιβλία που οι εθελοντές μας ηχογραφούν, έτσι ώστε άτομα με δυσκολία όρασης να έχουν πρόσβαση σε όλο και περισσότερα βιβλία και περισσότερες κατηγορίες αναγνωσμάτων.

Δεύτερον: αναπτύσσουμε δράσεις ζωντανής ανάγνωσης σε χώρους γηροκομείων, ορφανοτροφείων και άλλων ιδρυμάτων φιλοξενίας παιδιών, σε άτομα με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης ή όρασης.
Από την πρώτη συνάντηση Εθελοντών που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα, η ομάδα αριθμεί πλέον των 600 εθελοντών εκ των οποίων τα 2/3 είναι ενεργοί και προσφέρουν με κάποιον τρόπο συμβάλλοντας έτσι στο Όραμα του Διαβάζω για τους Άλλους που είναι μια κοινωνία ισότιμη στην πρόσβαση στη λογοτεχνία και στη γνώση! Σε αυτό το πλαίσιο ηχογραφούνται ήδη βιβλία σε εβδομαδιαία βάση και εθελοντές επισκέπτονται με εβδομαδιαία περιοδικότητα ορφανοτροφεία και γηροκομεία όπου μας έχουν προσκαλέσει, προκειμένου να κρατήσουν συντροφιά στα άτομα που φιλοξενούνται στους χώρους αυτούς.

Πολύ σύντομα το Δίκτυο απέκτησε τέτοια δυναμική που η εξάπλωση του και στην υπόλοιπη Ελλάδα έγινε πραγματικότητα. Το Ηράκλειο είναι ο πρώτος σταθμός. Πολλοί συμπολίτες μας εμπνεύστηκαν από το σκοπό της ομάδας Διαβάζω για τους άλλους στην πρώτη συνάντηση εθελοντών που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την 17η Ιουλίου 2015, και σήμερα η ομάδα του Διαβάζω για τους Άλλους στο Ηράκλειο έχει ήδη συσταθεί και ξεκινάει δυναμικά δράσεις αντίστοιχες με αυτές τις Αθήνας.

Η Δεύτερη συνάντηση εθελοντών του «Διαβάζω για τους Άλλους» στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, στις 18:00, στο Πειραματικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου (Λ. Πλαστήρα – Κομμένο Μπεντένι), υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Σκοπός είναι να οργανώσουμε τις δράσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, να σας συστήσουμε την ομάδα του «Διαβάζω για τους Άλλους» του Ηρακλείου αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά τους Ιδρυτές του Δικτύου, να μοιραστούμε με ακόμα περισσότερους εθελοντές το Όραμα μας έτσι ώστε να μεγαλώσει η ομάδα μας και να αρχίσουμε την δυναμική παρουσία μας στην πόλη του Ηρακλείου.

Ελάτε να γνωριστούμε ακόμα κι αν δεν έχετε εγγραφεί επίσημα ως εθελοντής. Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί και να μοιραστούμε μαζί σας το όραμα μας για την πόλη του Ηρακλείου!

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Δικτύου στο http://giatousallous.gr

Πηγή: madeincreta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου