Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: Το αρνάκι που ήρθε για φαγητό

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας πεινασμένος, κακός λύκος που έχει βαρεθεί να τρώει χορτόσουπα, ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού του, αντικρίζει ένα μικρό, παγωμένο αρνάκι που δεν μπορεί να πει το «ρ» και το «σ»; 

Μην βιαστείτε να φανταστείτε ένα τραγικό τέλος για το αρνάκι! Γιατί σε αυτή την τρυφερή και χιουμοριστική ιστορία, ο λύκος δεν είναι τελικά και τόσο κακός. Μπορεί αρχικά να ονειρεύεται μια νόστιμη κρεατόσουπα, αλλά όταν το βασικό συστατικό του γεύματός του κουρνιάζει στην αγκαλιά του και του σκάει ένα τεράστιο φιλάκι, χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. «Είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που κάποιος τον είχε σφιχταγκαλιάσει…»
Και επειδή ένας λύκος είναι πάντα λύκος και ένα αρνάκι είναι πάντα νόστιμο, ο πειρασμός είναι μεγάλος. Έτσι, ο μπερδεμένος λάτρης της κρεατόσουπας, κάνει την καρδιά του πέτρα και πετάει έξω από το ζεστό σπιτάκι του το αρνάκι, προσπαθώντας να το σώσει από τη μεγάλη του πείνα. Θα τα καταφέρει όμως το αρνάκι μόνο του έξω στο σκοτεινό και παγωμένο δάσος όπου παραφυλούν πολλοί κίνδυνοι; Ο λύκος δεν μπορεί να ησυχάσει λεπτό και ξεχύνεται να το βρει για να το πάρει μαζί του. Αν και η αναζήτησή του δεν έχει αποτέλεσμα, κατά την επιστροφή αντικρύζει το μικρό αρνάκι καθισμένο δίπλα στη φωτιά. Και τότε όλα ξεκαθαρίζουν μέσα του. «Δεν μπορώ να φάω ένα αρνάκι που με χρειάζεται. Θα μου έρθει καούρα» τού λέει και το προσκαλεί να μείνουν μαζί, για να τρώνε χορτόσουπα, το αγαπημένο του πια φαγητό. 

Μια απολαυστική και ανατρεπτική ιστορία, γραμμένη και εικονογραφηνένη με χιούμορ και ευαισθησία που δείχνει τη δύναμη της αγάπης. 

Γραμμένη για αρχάριους και αδύναμους μικρούς αναγνώστες, περιέχει σύντομο κείμενο και ξεκάθαρη, απλή αλλά και γεμάτη συναισθήματα εικονογράφηση. Με έναν τίτλο που μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους (το αρνάκι που ήρθε για να γίνει φαγητό, το αρνάκι που ήρθε για να φάει φαγητό) και ένα εξώφυλλο που δείχνει έναν κακό λύκο να ξερογλύφεται μπροστά από μια συνταγή με αρνάκι στο Τσελεμεντέ, μας προετοιμάζει για μια μεγάλη μάχη επιβίωσης, με το αρνάκι να προσπαθεί με την εξυπνάδα του να γλιτώσει. Και εκεί έρχεται η μεγάλη ανατροπή! Η μάχη είναι εσωτερική και λαμβάνει χώρα στο μυαλό του λύκου, που διχάζεται ανάμεσα στη φύση του, την καλοπέραση και τα συναισθήματά του (μια μάχη που φαίνεται ότι άγγιξε την ψυχή ενός μικρού μαθητή μας που μεγαλώνει σε χορτοφαγική οικογένεια και ταυτίστηκε πλήρως με τον λύκο της ιστορίας).

Μια ιστορία που μας δείχνει πώς η αγάπη μπορεί να μας οδηγήσει σε πράξεις που δεν «ταιριάζουν» με τη φύση και τον χαρακτήρα μας, να μαλακώσει την καρδιά μας και να μας κάνει καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους ανθρώπους.

Το αρνάκι που ήρθε για φαγητό
Steve Smallman
εικονογράφηση: Joëlle Dreidemy
μετάφραση: Ελένη Ρώσση - Πέτσιου
Ρώσση Ε., 2006
28 σελ.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου