Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Κατειλημμένα τα παιχνίδια για παιδιά με αναπηρίες στη Λεμεσό- Ζητείται συνείδηση και σεβασμός στον συνάνθρωπο

Πόσες φορές αντικρύζουμε αυτοκίνητα συμπολιτών μας, σταθμευμένα σε χώρο στάθμευσης αναπήρων; Δυστυχώς, αρκετές φορές! Τώρα, δυστυχώς, συναντάμε την ίδια συμπεριφορά και στα παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά με αναπηρίες.

Έπειτα από εισήγηση της Δημοτικής Συμβούλου Λεμεσού, Εύης Τσολάκη, τοποθετήθηκαν στους δυο παιχνιδότοπους του Παραθαλάσσιου Πολυλειτουργικού Πάρκού(επίχωση) στη Λεμεσό, παιχνίδια για παιδιά με αναπηρίες που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα.

Στον ένα, δίπλα από το Yellow Café τοποθετήθηκαν μία κούνια και ένας μύλος από το πρόγραμμα «Συμμετοχή» της εταιρείας «Χαραλαμπίδης - Κρίστης». Στον άλλο, δίπλα από το νέο χώρο στάθμευσης του παλιού λιμανιού, τοποθετήθηκε μία κούνια από τον Ροταριανό Όμιλο Λεμεσού.

Μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας, η Offsite, βρέθηκε επιτόπου. Διαπιστώσαμε ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια-όπως φαίνεται στις φωτογραφίες- είναι κατηλειμμένα από παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν κανένα κινητικό πρόβλημα. Δυστυχώς το ίδιο διαπίστωσε και η κ. Τσολάκη.

«Και τα τρία παιγνίδια τοποθετήθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όμως δυστυχώς παρατηρούμε καθημερινά ότι δεν γίνονται σεβαστά από τους επισκέπτες των δύο παιγνιδότοπων. Συγκεκριμένα, παρατηρούμε να χρησιμοποιούνται από παιδιά που δεν έχουν κάποια αναπηρία και που δεν χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα, με κίνδυνο όχι μόνο να τα σπάσουν αλλά να τραυματιστούν και τα ίδια τα παιδιά αφού αυτά τα παιγνίδια είναι σχεδιασμένα μόνο και αποκλειστικά για αναπηρικά τροχοκαθίσματα», δήλωσε στην Offsite η κ. Τσολάκη.

Επειδή προφανώς το ειδικό σήμα που βρίσκεται τοποθετημένο πάνω στα παιγνίδια, δεν φαίνεται να ευαισθητοποιεί τον κόσμο, ο Δήμος Λεμεσού ετοιμάζει πινακίδες οι οποίες θα τοποθετηθούν δίπλα σε κάθε παιγνίδι, στις οποίες θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι επιτρέπεται η χρήση τους μόνο από παιδιά με αναπηρίες που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα.

Επιπλέον, όπως μας έχει διαβιβάσει η κ. Τσολάκη, έχουν δοθεί οδηγίες στην εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη φύλαξη του Παραθαλάσσιου Πολυλειτουργικού Πάρκου, να επιβλέπει συχνά τα παιγνίδια και να αποτρέπει τη χρήση τους από όσους δεν δικαιούνται να τα χρησιμοποιούν.

«Όμως θεωρώ κατάντια για ένα λαό να πρέπει να αστυνομεύεται προκειμένου να σεβαστεί το δικαίωμα του κάθε παιδιού στο παιχνίδι» τόνισε η κ. Τσολάκη, προσθέτοντας ότι ο σεβασμός ξεκινά από τους γονείς.

«Ένα παιδί βλέπει ένα καινούργιο παιγνίδι και είναι λογικό να ενθουσιαστεί και να θέλει να το χρησιμοποιήσει. Ο γονιός όμως θα πρέπει να του εξηγήσει και όχι μόνο να το αποτρέψει από του να το χρησιμοποιήσει αλλά να του μάθει να το προστατεύει αποτρέποντας και εκείνο με τη σειρά του άλλα παιδιά από του να το χρησιμοποιούν», κατέληξε η ίδια.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι, ας μην τους το στερούμε λοιπόν!

Πηγή: offsite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου