Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μελέτη: τα ασυνήθιστα ονόματα "γεννούν" δημιουργικά παιδιά

Τα πιο ασυνήθιστα ή ιδιαίτερα ονόματα είναι δυνατόν να κάνουν τα παιδιά πιο δημιουργικά ή πιο αντισυμβατικά, σύμφωνα με τον Adam Alter, καθηγητή Marketing από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει μελετήσει το πώς τα ονόματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι μας αντιλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Adam Alter, οι γονείς που δίνουν στα παιδιά τους μοναδικά ονόματα, κατά μια έννοια τα βοηθούν να είναι πιο δημιουργικά.

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος δηλώνει στο Yahoo Parenting, "είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που ξεκινά με ένα ασυνήθιστο όνομα και οδηγεί τελικά στην αντισυμβατική ή δημιουργική σκέψη. Όταν [σ.σ τα παιδιά] σκέφτονται τους εαυτούς τους ως διαφορετικούς, ίσως με τη σειρά τους σκέφτονται και συμπεριφέρονται διαφορετικά".

"Αν μας συμπεριφέρονται σα να είμαστε διαφορετικοί, είτε λόγω του ονόματός μας είτε λόγω κάποιου άλλου χαρακτηριστικού, με τον χρόνο αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η διαφορά είναι πραγματική. Είναι πιθανό αν αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως διαφορετικό, κάτι τέτοιο να μας απελευθερώνει και να μας κάνει συμπεριφερόμαστε και να σκεφτόμαστε διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους".

Η επιστήμη της ψυχολογίας συμφωνεί

Η ανωτέρω θεωρία συμφωνεί με την επιστήμη της ψυχολογίας, και ο καθηγητής Richard Wiseman από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας του Jertfordshire, συμπληρώνει πως τα ονόματά μας παίζουν ρόλο, στον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.


"Οι εκπαιδευτικοί βάζουν μεγαλύτερους βαθμούς σε παιδιά με αγαπητά ονόματα, ενώ οι φοιτητές με ανεπιθύμητα ονόματα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης. Από την άλλη, οι άνθρωποι των οποίων τα επίθετα έχουν αρνητική χροιά (όπως το Short, δηλαδή μικρός), είναι πιθανό να υποφέρουν από αισθήματα κατωτερότητας".

Ως επιβεβαίωση των ανωτέρω δύο θεωριών, το USA Today σε πρόσφατο δημοσίευμά του είχε αναφέρει πως τα κορίτσια με αρσενικά ονόματα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν σπουδές στις θετικές επιστήμες και στα μαθηματικά, συγκριτικά με τα ονόματα των αδερφών τους με τα πιο θηλυκά ονόματα.

Αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του καθηγητή David Figlio από το Northwestern University με τον τίτλο "Γιατί η Barbie λέει πως τα μαθηματικά είναι δύσκολα".

Από την πλευρά της η συγγραφέας του βιβλίου The Baby Name Bible, Pamela Redmond Satran, δηλώνει στο Yahoo Parenting: "Ένα μοναδικό όνομα αποτελεί μέρος των προσδοκιών που οι γονείς περνούν στο παιδί τους. Έτσι αν θέλετε το παιδί σας να ξεχωρίζει στο πλήθος, να είναι ανεξάρτητο και πραγματικό άτομο, ένα μοναδικό όνομα είναι ένας τρόπος για να του δείξετε ότι εκτιμάτε αυτές τις ιδιότητες".

Σημασία παίζει και η εξήγηση πίσω από το όνομα

Στη θεωρία περί ονομάτων και κατά πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που οι γύρω μας, μας αντιλαμβάνονται, ο καθηγητής ψυχολογίας, από το Guilford College, Richard Zweigenhaft, προσθέτει τη δική του άποψη, σύμφωνα με την μελέτη την οποία είχε εισηγηθεί ο ίδιος με τον τίτλο: "Ασυνήθιστα πρώτα ονόματα: μια θετική προοπτική".

Ειδικότερα λέει: "Αν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους ασυνήθιστα ονόματα και τους τα επικοινωνούν σαν να είναι ιδιαίτερα, αυτό μπορεί να είναι ένα συν. Αν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους ασυνήθιστα ονόματα και το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά, είναι ότι είναι περίεργα ή παράξενα, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μείον".

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου