Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Παιδιά από την Ελλάδα συμμετέχουν στο μεγαλύτερο "κουτσό" που έγινε ποτέ

Το μεγαλύτερο παιχνίδι κουτσό, που έγινε ποτέ στον κόσμο, με 100 παράλληλα παιχνίδια και με συμμετοχή 7.000 παιδιών, αναμένεται να γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Ρουμανία, στο πάρκο «Cismigiu» του Βουκουρεστίου.

Μέσα στο πλήθος αυτό, μία ομάδα 20 παιδιών από το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, φιλοδοξεί να βρεθεί μέσα στη φωτογραφία, που θα διεκδικήσει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Το κουτσό, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, επιλέχθηκε ως βασική αθλητική δραστηριότητα του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος «Junior Hop» (Erasmus+ Sport) και έχει στόχο την προώθηση της συμμετοχής στον αθλητισμό και τη συνειδητοποίηση της σημασίας της υγείας. Συντονιστής του προγράμματος είναι η «Junior Hop Association» από τη Ρουμανία, ενώ συμμετέχουν φορείς, από την Ελλάδα (Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ), τη Βουλγαρία (Association for the Development of Sport & Culture Footura), την Τουρκία (Sitka Kocman Muğla University) και τη Δημοκρατία της Τσεχίας (Association Hodina H), που έχουν σχηματίσει ένα δίκτυο οργανισμών, με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό.

«Θέλουμε να προωθήσουμε τα παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία η γενιά μας έπαιζε, όμως σήμερα τα έχουμε αμελήσει σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος «Junior Hop» για το ΑΠΘ, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης, σημειώνοντας, ότι «το κουτσό είναι ένα παιχνίδι που μπορούν να παίξουν παιδιά όλων των ηλικιών και ικανοτήτων και δεν απαιτεί ιδιαίτερη υλικοτεχνική υποδομή», ενώ "μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική εναλλακτική πρόταση για την άσκηση και την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας κατά την παιδική ηλικία».

Η «προθέρμανση» για την κεντρική εκδήλωση της Ρουμανίας θα ξεκινήσει από το ΑΠΘ αύριο, με την εκδήλωση "Παίζω κουτσό και διασκεδάζω", που διοργανώνει η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού. Περίπου 100 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών θα εξασκήσουν από τις 9.30 έως τις 11.30 τις ικανότητες τους στο παραδοσιακό παιχνίδι, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του ΑΠΘ. Η ελληνική αποστολή στο Βουκουρέστι θα πραγματοποιηθεί, εφόσον επιλυθούν τεχνικά προβλήματα, που σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου