Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ιονέσκο και Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί κανείς τις δραστηριότητες του «ΘΕ.ΑΜ.Α.» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) του μοναδικού επαγγελματικού θεάτρου στην Ελλάδα το οποίο στην κύρια σύνθεσή του περιλαμβάνει ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες. Την ερχόμενη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος» το «ΘΕ.ΑΜ.Α.» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) ανεβάζει Θέατρο του Παραλόγου και πιο συγκεκριμένα το έργο «Ιάκωβος ή Υποταγή» του Ευγένιου Ιονέσκο.

«Είχα παίξει το 2010 στην πρώτη παράσταση του "ΘΕ.ΑΜ.Α.", τη "Λάμια" της Λίνας Αμπντελχαμίντ και τώρα δέχτηκα με χαρά να παίξω και στον "Ιάκωβο"» λέει ο Μάνος Τριανταφυλλάκης που μαζί με τον Μιχάλη Ταμπούκα δεν ανήκους στους ηθοποιούς με αναπηρία του θιάσου. «Και ακόμα πιο ευχάριστη ήταν η συνεργασία με όλους τους ηθοποιούς στη διαδικασία τού να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια πράγματα. Αυτό δηλαδή που είναι το θέατρο. Κάτι ζωντανό, όπου δεν χαρίζεται τίποτα και το μόνο που μετρά, είναι η διαρκής δουλειά καθώς ψάχνεις και βρίσκεις για να δώσεις.»

Για τον Μιχάλη Ταμπούκα, μέλους του «ΘΕ.ΑΜ.Α.» από την «Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» (2014) του Εντουαρντ Αλμπι «υπάρχει δυναμικό που εξελίσσεται, ικανό να ανταποκριθεί με πληρότητα στις εκάστοτε προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν με τις σωστές υποδομές». Ενδεικτικά ο ηθοποιός ανέφερε τον ηθοποιό με αναπηρία Πάνο Ζουρνατζίδη, ο οποίος είναι και θεατρολόγος. «Στην τωρινή παράσταση παίζει και είναι και βοηθός σκηνοθέτης, συμβάλλοντας καίρια στις πτυχές της δουλειάς του συνόλου».

Ο Βασίλης Οικονόμου που σκηνοθέτησε την παράσταση είναι ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός με αναπηρία που σπούδασε σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο αμφισβήτησε την προϋπόθεση της αρτιμέλειας, ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης.

Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι τα άτομα με αναπηρία υπερβαίνουν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας. Το «ΘΕ.ΑΜ.Α.» έχει δημιουργήσει εστία παιδείας ως θεατρικό εργαστήρι που στοχεύει και στη δημιουργία της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες στην Ελλάδα (όπως εξάλλου υπάρχουν και σε πολλές χώρες τους εξωτερικού). Η δουλειά του Β. Οικονόμου έχει αναγνωρισθεί διεθνώς στο αντίστοιχο επίπεδο της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έχει προσκληθεί επανειλημμένως για σεμινάρια θεατρικής παιδείας και master classes υποκριτικής.

Χρήσιμες πληροφορίες
«Ιάκωβος ή Υποταγή» του Eυγένιου Ιονέσκο από το «ΘΕ.ΑΜ.Α.» - Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία. Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 20:30, Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος» (Πλαταιών και Χειμάρρας).
Εισιτήρια: 10€, 6€ (Άνεργοι, Φοιτητές, Συνταξιούχοι), Είσοδος δωρεάν για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Διάρκεια: 70΄ Τηλ. 6939 308409, 6976 623735.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου