Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Πιο ευτυχισμένοι οι γονείς με 4 ή περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Δεν πρόκειται για κάποιο αστείο, αλλά για τα αποτελέσματα της έρευνας Αυστραλιανού Πανεπιστημίου. Αναρωτιέστε πώς αυτό μπορεί να είναι αλήθεια; Ακόμα και το ένα παιδί σε μία οικογένεια κρατάει διαρκώς τους γονείς απασχολημένους, και φυσικά το άγχος και οι υποχρεώσεις αυξάνονται σε οικογένειες με δύο ή τρία παιδιά. Εννοείται πώς τα παιδιά μας είναι η ζωή μας, αλλά -ας το παραδεχτούμε- η κούραση δεν σταματάει. Επομένως, πώς γίνεται τέσσερα παιδιά σε μία οικογένεια, να κάνουν τους γονείς πιο ευτυχισμένους;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών, Bronwyn Hartman, επικεφαλής της έρευνας, οι γονείς με περισσότερα από τέσσερα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους! Η μελέτη διήρκησε πέντε χρόνια και σε αυτό το διάστημα η καθηγήτρια προσπάθησε να βρει ποιες είναι οι πιο χαρούμενες οικογένειες, παίρνοντας συνεντεύξεις από γονείς με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σκοπός της ήταν να «μετρήσει» το πόσο αυστηροί ή ελαστικοί ήταν απέναντι στα παιδιά, αλλά και πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή και με την οικογένειά τους. Ακόμα και η ίδια πίστευε ότι οι γονείς με ένα ή δύο παιδιά, θα ήταν οι πιο ευτυχισμένοι, αλλά τελικά έπεσε έξω: η γονεϊκή ευτυχία συνδέεται άμεσα με τα πολλά παιδιά.

Οι πολύτεκνοι γονείς ισχυρίζονται ότι πάντα ήθελαν μία μεγάλη οικογένεια και ότι ήταν κάτι που επεδίωκαν εξ' αρχής, σύμφωνα με την Hartman. Παρόλο που μία μεγάλη οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες προκλήσεις σε σχέση με μία οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά, τα προβλήματά της εξισορροπούνται από την χαρά που τους δίνουν τα παιδιά.

Το συμπέρασμα; Μην κάνετε πολλά παιδιά, απλώς και μόνο για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Το σημαντικό είναι να θέλετε εξ' αρχής μία μεγάλη, χαρούμενη οικογένεια για να ολοκληρωθείτε.

από Μαρία Κωνσταντοπούλου 
Πηγή: parents.com via mama365

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου